Miljøpartiet De Grønne i Trøndelag ber fylkestinget om å erklære miljø- og klimakrise. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I en interpellasjon fra Miljøpartiet De Grønne ber partiet Trøndelag fylkesting om å erklære miljø- og klimakrise.

annonse

– Vi må erklære at vi befinner oss i en unntakstilstand som følge av klimaendringene og tapet av artsmangfold, vi må erkjenne at krisen er et faktum, og at dette krever besluttsomhet og riktige tiltak fra oss politikere, heter det i forslaget som er signert MDGs gruppeleder i Trøndelag Tommy Reinås.

I interpellasjonen nevner han blant annet Parlamentet i Storbritannia som 1. mai erklærte klimakrise i landet. I tillegg til britene har byen Konstanz som første tyske by erklært klimakrise, og lignende erklæringer er vedtatt i Canada og Sveits.

Trygg framtid

– Vi tror trønderne oppriktig ønsker å leve i et fylke som gjør sitt for å skape ei trygg framtid, og vi vet at vi lever best når vi er gode mot både naturen og andre medmennesker, skriver Reinås og fortsetter:

– Nå har vi en unik mulighet til å vise at vår velstand ikke skal gå ut over dem som kommer etter oss. Derfor må Trøndelag fylkesting erklære at vi har en klima- og miljøkrise.

60 prosent kutt

MDG mener fylkestinget må sette i gang konkrete planer om utslippskutt, og at målsettingen må være 60 prosent klimakutt i Trøndelag fram mot 2023. De ber også fylkeskommunen om å iverksette kommunikasjons- og handlingskampanjer rettet mot innbyggerne for å veilede i overgangen til lavutslippssamfunnet.

– Klima og miljø er ikke lengre et tema for spesielt interesserte – det handler om å ivareta vårt livsgrunnlag, slår Reinås fast.

Tirsdag tok SV til ordet for det samme, hvor SV-leder Audun Lysbakken ba Stortinget om å erklære en «nasjonal klimakrise».

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.