Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix

Antallet interne flyktninger i verden var i 2018 det høyeste som er registrert noen gang, ifølge Flyktninghjelpens rapport for 2018.

Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) har kartlagt at 41,3 millioner mennesker var tvunget på flukt i eget land i 2018. Dette er mer enn én million flere enn året før.

Ifølge generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen blir disse menneskene sviktet på grunn av ineffektiv nasjonal styring og utilstrekkelig internasjonalt diplomati.

– Fordi de ikke har krysset en landegrense, får de lite global oppmerksomhet. Alle mennesker som er tvunget på flukt, har rett på beskyttelse. Det internasjonale samfunnet har en plikt til å sørge for dette, sier han.

Infrastruktur

Rapporten forteller at særlig de langvarige konfliktene i Kongo og Syria fortsetter å drive mennesker på flukt. I tillegg øker konfliktnivået i deler av Etiopia, Kamerun og Nigeria. Internt fordrevne som forsøkte å returnere til hjemmene sine i Irak, Nigeria og Syria, kom til ødelagte eiendommer, skadd infrastruktur og mangel på grunnleggende helsetjenester og skoletilbud.

– Mange av de samme faktorene som driver mennesker på flukt, hindrer dem også i å vende hjem eller finne varige løsninger der de har bosatt seg, sier Alexandra Bilak, direktør for IDMC.

Flom og brann

Denne uken varslet FN om at det nordvest i Syria, i områdene ved Aleppo og Idlib, er mer en 150.000 nye internflyktninger etter bombeangrep utført av russiske og syriske regjeringsstyrker.

– Vi er bekymret over de pågående flyangrepene mot befolkede områder og sivil infrastruktur. Flere hundre sivile er drept og skadd, sier lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA), David Swanson.

Årlig må også mange flykte på grunn av ekstremvær. I 2018 måtte 17,2 millioner mennesker evakuere på grunn av tropiske sykloner og flommer blant annet på Filippinene, i Kina og i India. Skogbrannene i California førte til at minst 150.000 personer måtte evakuere.