Regnbueflagget flagrer i vinden på gamle Lundsbroa i Kristiansand i forbindelse med Skeive Sørlandsdager som arrangeres i byen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

I Kristiansand er det alltid blitt flagget fra Lundsbroa på frigjøringsdagen 8. mai.  I år valgte kommunen å droppe denne tradisjonen.

Kristiansand kommune har blitt gjenstand for kritikk fra egne borgere, grunnet upassende forhold og sløseri i forbindelse med den omstridte byggingen av et kunstmuseum i en gammel silo i havnen, noe Resett har omtalt flere ganger. Kunstsiloen vil koste kommunen flere titalls millioner.

Da må andre prioriteringer vike. Helt siden andre verdenskrig har Kristiansand kommune sørget for at det er blitt flagget fra Lundsbroa på frigjøringsdagen 8. mai. Dette er blitt tradisjon i kommunen. Men i år ble det ikke heist noe flagg på broen.

annonse

Les også: En gammel kornsilo har blitt et millionsluk i Kristiansand

Kostbart

Ordfører Harald Furre (H) mener nemlig at den tradisjonelle flaggingen er for dyr. På spørsmål om beslutningen fra Fædrelandsvennen, svarer ordføreren følgende:

– Det er viktig å skulle mellom de offisielle flaggstengene og de andre som står rundt omkring i kommunen. Det er ikke sikkert vi skal ta oss råd til å flagge også på disse på alle offentlige flaggdager. Det er mange av dem.

annonse

Reagerer

Beslutningen får enkelte til å reagere. En av dem er netthandelsgründeren Einar Øgrey Brandsdal, som påpeker at kommunen sløser penger på mye annet.

– Hva i all verden er det Furre holder på med? Det er alltid blitt flagget fra Lundsbroa på frigjøringsdagen, helt siden andre verdenskrig. Han mener det er for kostbart, raser Brandsdal.

Gründeren mener at det ikke bør være veldig dyrt å flagge.

– Det er merkelig, når man hører ham si at det er genialt å bruke millioner på Kunstsiloen. Det kan ikke koste mer enn 10 000 kroner å flagge. Han forsvarer seg med at stengene på broen ikke er offisielle flaggstengene. Men det er kutyme at man alltid flagger der.

annonse

– Furre var dessuten veldig hissig på å heise regnbueflagget på den samme broen ulovlig for noen år siden, legger Brandsdal til.

Sløseri

Brandsdal påpeker at kommunen har brukt anselige summer på kunst rundt omkring i byen.

– De har fjernet jord fra en gressplen og lagt på en pil, som svinger mellom høyre og venstre. Dette er kunst, og skal påpeke at det er mange som bare går rett frem i livet. En som heter Eivind Larsen har beregnet at det kan ha kostet kommunen mellom 200 000 og 300 000 kroner å sette det opp. Det har i alle fall kostet noe enormt. Og det har kommunen altså råd til, men å flagge, det kan man ikke. 

annonse

Les også: Ny nettavis i Kristiansandsregionen: – Vi kan ikke fordra kameraderi på bakrommet

Nedlatende

Kommunen skal også ha hengt opp to dukker i et rep i havnen, som de senere måtte fjerne, fordi flere hadde trodd at dukkene var to personer som hadde begått selvmord. Også dette kan ha kostet kommunen opp mot 100 000 kroner, om vi skal tro Brandsdal.

Gründeren mener ordfører Furre oppfører seg nedlatende, ikke minst i forbindelse med Kunstsilosaken.

– Folk blir jo rasende. Harald Furre prater så nedlatende. Han sier jo at vi som er kritiske til Kunstsiloen lever i en fantasiverden.

Resett har kontaktet ordfører Furre for en kommentar til saken. Han har foreløpig ikke besvart forespørselen. 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon