Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har fått mye kritikk for regelinnstrammingen for arbeidsavklaringspenger. I revidert nasjonalbudsjett bevilges til sammen 105 millioner kroner i avbøtende tiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Strengere regler for arbeidsavklaringspenger (AAP) har skapt debatt. Nå bevilges 105 millioner kroner til avbøtende tiltak.

Det skriver Dagbladet , som har fått innblikk i endringene som legges fram i revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

– Noe av den sterkeste kritikken har gått ut på at mange har mistet ytelsen før Nav har fått behandlet søknaden om videreføring. Derfor gir vi 15 millioner kroner ekstra til økt saksbehandlingskapasitet i Nav i revidert nasjonalbudsjett, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til avisen.

annonse
Mer til kommunene

Regelinnstrammingen har ført til at flere blir skjøvet over på økonomisk sosialhjelp. Mens arbeidsavklaringspenger er en trygdeytelse finansiert av staten, utbetaltes sosialhjelp av kommunene.

Hauglie opplyser at 90 millioner skal gå til kompensasjon for kommunenes økte utgifter som følge av AAP-endringene. Bevilgningen blir derimot ikke øremerket.

Nav har tidligere anslått at kommunene har fått 170 millioner kroner i økte utgifter til sosialhjelp.

SV reagerer
annonse

Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV er ikke imponert over regjeringens bevilgninger. Andersen er leder i kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Regjeringen har kastet folk ut i fattigdom og skjøvet regninga over på kommunene. Nå kommer de med småpenger til kommunene og Nav og later som om det er nok for å bøte på uretten mot dem som er rammet, sier Andersen til NTB.

– De usosiale innstrammingene må fjernes. Nav må få penger både til nok ansatte og nødvendige tiltak, og kommunene må få kompensert sin merutgifter. Det har de ikke fått, fortsetter hun.

Nedgang i utbetalinger

Fra årsskiftet 2018 ble regelverket for å få innvilget AAP strammet inn. Blant annet ble ordinær periode med AAP redusert fra fire til tre år, og det ble innført en toårsgrense på hvor lenge man kan få AAP utover ordinær stønadsperiode. I tillegg stilles strengere krav til redusert arbeidsevne som følge av sykdom eller skade.

Målet med endringene var å få flere mottakere av AAP tilbake i jobb raskere.

I 2018 ble det utbetalt 32,1 milliarder kroner i arbeidsavklaringspenger. Det var en nedgang på 5 prosent fra året før.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon