For å hindre at barn blir etterlatt i utlandet, vil regjeringen i revidert budsjett bevilge 15 millioner kroner årlig til 11 nye minoritetsrådgivere.
Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke antall minoritetsrådgivere fra 38 til 49 personer. Rådgivernes rolle er blant annet å fange opp barn og ungdom med innvandrerbakgrunn som risikerer å bli tatt med til utlandet og etterlatt mot sin vilje.
I tillegg skal flere ansettes i såkalte ambulerende team. Dette er personer som kan dra ut på skoler og ved hendelser for å gi bedre støtte. Totalt er det snakk om 11 nye minoritetsrådgivere, 2 i ambulerende team og 2 administrative stillinger. Økningen innebærer en årskostnad på rundt 15 millioner kroner. Antall minoritetsrådgivere er doblet på to år.
– Det er mange ungdommer som står i et kulturelt krysspress, som har foreldre hjemme som trekker i én retning og et ungdomsmiljø som trekker i en annen, og vi ser at mange ungdommer med minoritetsbakgrunn opplever negativ sosial kontroll. Vi vet også at ungdom etterlates i utlandet mot sin vilje, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.
Ferske tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser at 30 minoritetsrådgivere på 23 videregående skoler meldte om totalt 279 nye saker, fordelt på ulike typer problemstillinger i fjor. Dette er en økning på 40 saker, cirka 17 prosent, fra 2017, og økningen gjaldt hovedsakelig saker om negativ sosial kontroll.
– Når vi bygger ut ordningen med minoritetsrådgivere, er det for å fremme integrering og bidra til at ungdom med minoritetsbakgrunn blir en naturlig del av det norske samfunn. Minoritetsrådgiverne har kulturell kompetanse og er personer det er lett å ta kontakt med for ungdom, fortsetter Sanner.
Ordningen med minoritetsrådgivere ble etablert som et lavterskeltilbud på utvalgte skoler i 2008. Satsingen ble i 2018 styrket med 13 personer, og i dag er det 38 rådgivere som dekker de fleste fylkene i landet. Disse jobber ved et utvalg skoler som har stor andel elever med minoritetsbakgrunn.