UDI-direktør Frode Forfang mener den endrede situasjonen i Etiopia kan oppfylle vilkårene for opphør av flyktningstatus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Færre etiopiere vil få asyl i Norge og flere skal sendes hjem, varsler Utlendingsdirektoratet (UDI).

annonse

I et brev til Justisdepartementet, sitert av Vårt Land , skriver UDI at de politiske endringene i Etiopia har vært så omfattende det siste året at færre etiopiere kommer til å få asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Samtidig varsler UDI at flere etiopiere som allerede har fått oppholdstillatelse i Norge, kan måtte forberede seg på å dra hjem hvis den gode utviklingen i deres hjemland befester seg.

– Hvis den politiske endringen over tid viser seg å være tilstrekkelig varig, kan vilkårene for opphør av flyktningstatus være oppfylt, skriver UDI-direktør Frode Forfang.

UDI mener det siste året, med statsminister Abiy Ahmed som regjeringssjef, har endret Etiopia. Direktoratet viser blant annet til at unntakstilstanden er opphevet og at flere tusen politiske fanger er løslatt. Samtidig påpeker de at man ikke enda kan vite om den positive trenden vil fortsette.

«I hvilken grad de demokratiske reformene har funnet fotfeste, vil komme ved det planlagte valget i 2020», skriver UDI.

Siden 2015 har om lag 1.000 etiopiere søkt asyl i Norge. Rundt 600 har fått ja på søknaden.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.