Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

 Hvert år blir det en stor diskusjon om hva slags flagg 17.mai glade mennesker bør bruke. Og hvert år blir det antydet at det er en gjeng innvandrere som har lyst til å kuppe Norges bursdag så for å fremme sine egne flagg. Men stemmer dette?

I de aller fleste kommentarfelt kan vi lese at innvandrere flest ønsker i likhet med etnisk norske å feire en dag der både solidaritet og samhold blir fremmet. Dette er også en dag der de aller fleste innvandrere føler en absolutt tilhørighet i det flotte landet de har flyttet til. Når vi ser mange fargerike mennesker med et felles flagg, vekker det en nasjonalistisk følelse i meg. For det er vel greit å være en nasjonalist og patriot på 17.mai, ikke sant?

 

Les også: Svenske sosialdemokrater sang om å knuse sionismen

 

En dag der en nasjonal stolthet blir fremhevet og feiret. En dag der nordmenn flest kaster janteloven på dør og synger stolt ja, vi elsker. En dag der barna uavhengig av hudfarge og etnisitet får fråtse i seg is, pølser og ketchup med sennep. En dag der finstasen får komme ut av skapet etter noen måneders mørke og kulde. En dag der bunaden får se dagens lys, med all sitt sølv, stolthet og tilhørighet i de norske gatene.

I 2018 skrev jeg i Minerva at jeg hadde følt meg utenfor om jeg hadde insistert på å gå med det somaliske flagget på 17.mai. Reaksjonene var mange, men det var en tydelig forskjell på hva etniske nordmenn mente og hva innvandrere flest mente. Det var faktisk Minerva selv som ønsket andre flagg velkommen, og de som støttet denne ideen var såkalte snille, tolerante og inkluderende nordmenn. Vil dere inkludere oss, så la oss være en nasjon under et flagg en dag i året.

Eller som Lily Bandehy skrev i Nettavisen:

– Til dere som bor i det nydelige, fredelige landet Norge:

– Vær så snill – ikke vann ut 17. mai med bunad med hardanger-brodert hijab.

– Vær så snill – ikke vann ut 17. mai med telemarksbrodert burka.

– Vær så snill – ikke vann ut det norske flagget på 17. mai med pakistanske eller andre lands. flagg. Vær så snill – ikke vann ut 17. mai med halalpølser.

– Vær så snill – la barna få ballonger i alle farger og størrelser og være glad, og spise godteri på 17. mai. Vær så snill – la oss feire 17. mai med en halvliter.

Men slapp av nordmenn, vi innvandrere ønsker også å feire denne dagen med det norske flagget. Det er det som samler oss som en nasjon. Selv skal jeg heise flagget og feire 17.mai i min nydelige bunad.