De tre savnede aktivistene er alle anklaget for majestetsfornærmelse, som kan gi opptil 15 års fengsel i Thailand. Her blir kong Maha Vajiralongkorn båret rundt i Bangkok i forbindelse med kroningen sist helg. Foto: Wason Wanichorn / AP / NTB scanpix

Familiene til tre savnede thailandske aktivister krever svar om hva som har skjedd med dem. De levde i eksil i Vietnam og var anklaget for majestetsfornærmelse.

annonse

Menneskerettsforkjempere har meldt at de tre forsvant etter å ha blitt utlevert fra Vietnam til Thailand tidligere i uken. Thailandske myndigheter avviser at de er utlevert fra Vietnam.

De tre aktivistene har blant annet skrevet politiske kommentarer på nettet.

Moren til en av dem, sier at hun sist hørte fra sønnen Siam Theerawut (34) for noen måneder siden.

– Han sa han hadde det bra og snakket om hva han hadde spist og steder han hadde besøkt, men han sa ikke hvor han var, sier Kanya Theerawut til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg vil vite hvor sønnen min er, føyer hun til.

Mange i eksil

Også Amnesty International har bedt thailandske myndigheter om svar.

Mange dissidenter, akademikere og demokratiforkjempere har blitt presset til selvvalgt eksil etter at en militærjunta tok makten i Thailand i 2014.

Ifølge analytikere har landet opplevd en av de største politiske fluktbølgene i sin moderne historie. De fleste har dratt til nabolandene Kambodsja og Laos for å unngå å bli satt i fengsel.

Funnet i elv

De tre aktivistene som nå er savnet, oppholdt seg først i Laos, men etter at tre andre dissidenter forsvant der, dro de videre til Vietnam. To av de tre som forsvant i Laos, ble i desember funnet i elva Mekong med magene fulle av sement.

Aktivister anklager militæret for å ha trappet opp jakten på dissidenter i utlandet.

– Undertrykkelsens lange arm strekker seg også over grensen. Dissidenter i eksil er blitt forfulgt, sier Sunai Phasuk, som jobber som ekspert for menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

Majestetsfornærmelser kan gi opptil 15 års fengsel i Thailand.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.