Hovedkvarteret til European Central Bank (ECB) i Frankfurt Tyskland. (Foto av Arne Dedert / dpa / AFP) / Germany OUT

EU-kommisjonen har offentliggjort vekstprognosen for medlemslandene. For Sverige ser det mørkt ut, mens det går godt i Polen og Ungarn

annonse

«Den økonomiske veksten i Sverige forventes å synke betydelig i år på grunn av redusert innenlandsk etterspørsel», heter det i uttalelsen fra kommisjonen.

Veksten i det svenske bruttonasjonalproduktet ventes å ende på 1,4 prosent i 2019, betydelig lavere enn fjorårets 2,3 prosent. Dette betyr at Sverige har den sjette laveste veksten i hele EU.

EUs samlede økonomiske vekst forventes å ligge på 1,4 prosent i løpet av året. Dette er en nedjustering i forhold til forrige prognose fra begynnelsen av året. Kommisjonen forklarer dette som en konsekvens av verdenshandelen, og den globale veksten forventes å være svakere i år enn tidligere. Det rammer også en handelsnasjon som Sverige.

Les også: USA med solid vekst i første kvartal

Ubehagelig overraskelse

«Den svake veksten i andre halvår i fjor var en ganske ubehagelig overraskelse for oss alle», sier EUs finanskommissær Pierre Moscovici, som er ansvarlig for prognosen.

Den største veksten forventes i Polen og Ungarn. Polens vekst anslås til 4,2 prosent i 2019 og Ungarns til 3,7 prosent. Veksten er ventet å fortsette året etter, og prognosene for 2020 tilsier en vekst på 3,6 prosent i Polen og 2,8 prosent i Ungarn, mens Sverige anslås å få en vekst på 1,6 prosent.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.