USAs president Donald Trump varsler toll på nesten alle kinesiske varer. Avstanden mellom de to landene ser ut til å bli større og større.
Etter uker med stigende håp om at Kina og USA nærmer seg enighet om en handelsavtale, har Trump begynt å presse Kina med enda mer toll.
Mens presidentens tone tidligere har vært preget av sinne, fremstår han nå som mer nonchalant. Fredag sendte han ut en rekke Twitter-meldinger der han blant annet skrev at det ikke er noen grunn til å forhaste seg, og at toll er langt bedre for USA en enhver tradisjonell handelsavtale.
Kina fastholder på sin side at forhandlingene fortsetter. Begge parter er enige om å møtes igjen i Beijing, men tidspunktet er ikke klart.
Trump har kalt samtalene med Kina for «oppriktige og konstruktive», men mindre enn et døgn etter at USAs siste tolløkning på kinesisk import trådte i kraft, ga han fredag kveld orde om at han vil ha toll på nesten alle kinesiske varer som i dag ikke er tollbelagt.
– Presidenten ba oss iverksette en prosess for tolløkning på så å si alt av gjenværende importvarer fra Kina, bekrefter USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer i en uttalelse.
Trumps harde tone mot Kina handler om valget i 2020, mener sjefsøkonomYang Delong i First Seafront Fund Managament i Shanghai. Men Kina vil neppe kunne gi etter når det kommer til landets kjerneinteresser.
– USA håper at Kina vil komme med innrømmelser på mange områder. Disse innrømmelsene vil kunne skade fundamentet i vår økonomiske utvikling eller påvirke vår institusjonelle reform, sier Yang.
Kinas sjefforhandler, visestatsminister Liu He, har varslet at Kina vil komme med mottiltak etter amerikanernes siste tollhopp. Men han fastholder også at det blir en ny forhandlingsrunde i Beijing etter at partene møter i Washington torsdag og fredag.
– Forhandlingene har ikke brutt sammen, dette er heller en normal vending i forhandlingene mellom de to landene, sier Liu til kinesiske medier.
Fredag økte USA tollen fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.
Trumps nye varsel gjelder toll på kinesiske varer til en verdi av 300 milliarder dollar. Dette er varer som i dag ikke er tollbelagt.
Selv om Trumps utspill kan bidra til at kløften mellom de to landene blir enda dypere, hevder Trump at forholdet mellom ham og Kinas president Xi Jinping fortsatt er «veldig sterkt».
Han sier også de kommende forhandlingene vil avgjøre hvorvidt tollen på kinesiske varer fjernes eller ei.
Liu har omtalt samtalene i Washington som «produktive», men han understreker at det er uaktuelt for Kina å komme med innrømmelser når det gjelder «viktige prinsipper».
– Ethvert land har sin verdighet, og teksten må være balansert, sier Liu.
Han peker på tre områder der USA og Kina er uenige: Hvorvidt all toll skal fjernes når det er enighet om en avtale, hvor mye varer Kina skal kjøpe fra USA, samt hvordan avtaleteksten skal være.
USA forsøker å presse Kina til å endre politikk når det gjelder beskyttelse av intellektuell eiendom. Minst like viktig for USA er å få Kina til å slutte med den omfattende subsidieringen av kinesiske selskaper. Målet er å redusere USAs massive handelsunderskudd med Kina.