Illustrasjonsbilde. Det japanske hangarskipet Izumo utenfor Yokosuka, sør for Tokyo, i mai, 2017 (Kyodo News via AP)

Marinene til USA, India, Japan og Filippinene holdt en nesten ukelang felles militærøvelse i det omstridte Sør-Kina-havet i forrige uke.

annonse

Japan Times melder at de fire marinene gjennomførte flere aktiviteter – inkludert formasjonsøvelser, kommunikasjonsøvelser, overføring av personell mellom de involverte skipene, samt lederutvekslinger

Den felles militærøvelsen fant sted bare noen dager etter at amerikanske krigsskip hadde seilt tett opptil kinesisk-kontrollerte menneskelagde øyer i Sør-Kina-havet, noe som førte til kraftige reaksjoner fra myndighetene i Beijing.

Militarisering

Beijing har konstruert en rekke kunstige øyer og militære baser i området i løpet av de siste årene. Kina sier at anleggene – som inkluderer militære flyplasser og avanserte våpensystemer – kun er til defensive formål, men flere eksperter tror at de er del av en kinesisk større plan om å oppnå de facto kontroll over havet.

Mens USA for lengst har trappet opp sine militæroperasjoner, har Japan også jobbet med å styrke sin militære tilstedeværelse i Sør-Kinahavet. Tokyo tok nå et ytterligere steg ved å sende det høyteknologiske helikopter-hangarskipet Izumo inn i området for første gang.

Les også: Kinas marine viser frem sin nye ryggrad

Øvelsen er en del av det japanske sjøforsvarets operasjoner i den større Indo-Stillehavsregionen i år.

– Muligheten til å seile med den amerikanske marinen og regionale partnere var en stor opplevelse. I tillegg til å bygge gjensidig forståelse og tillit, fungerte øvelsene også som en metode for å styrke fred og stabilitet i Indo-Stillehavsregionen, sa den japanske admiralen Hiroshi Egawa.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.