Fra rettssaken i Vilnius. Foto: Petras Malukas / AFP
annonse
annonse

En domstol i Litauen har funnet en tidligere sovjetisk forsvarsminister skyldig i krigsforbrytelser i forbindelse med landets uavhengighetskamp fra det tidligere Sovjetunionen i 1991. Flere russiske tidligere militære og KGB-agenter ble dømt, in absentia.

Marshal Dmitry Yazov, 94, ble dømt uten å være til stede i retten til 10 års fengsel. 66 andre tidligere sovjetiske militær- og KGB-tjenestemenn ble dømt til straffer på mellom fire og 14 års fengsel. Bare to av dem var tilstede i rettssalen, melder BBC.

Åpnet ild mot sivile

annonse

Den tidligere sovjetiske forsvarsministeren ble dømt fordi sovjetiske styrker åpnet ild mot sivile litauere som hadde forskanset seg foran tv-tårnet i den litauiske hovedstaden Vilnius 13. januar 1991. 14 sivile døde og hundre ble skadet. Den baltiske republikken erklært uavhengighet fra Sovjetunionen i mars 1990. Sovjetunionen ble formelt oppløst i desember 1991.

Den dømte tidligere forsvarssjefen er russisk statsborger. Han ble dømt til 10 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. En annen høyprofilert tiltalt var tidligere KGB-offiser Mikhail Golovatov. Også han ble dømt in absentia, til 12 år i fengsel. Han er også en russisk statsborger. Russland har nektet å utlevere de to mennene.

Bare to tiltalte var til stede i rettssalen. Begge russiske statsborgere. De be dømt til henholdsvis syv og fire år i fengsel. De fleste av de andre dømte er bosatt i Russland eller Hviterussland.

Russland sier rettssaken i Litauen er politisk motivert og ulovlig

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon