Myndighetene i Venezuela har trolig begått forbrytelser mot menneskeheten i håndteringen av demonstranter, mener Amnesty International.
Amnesty ber innstendig Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å etterforske hendelsene.
Da store protester mot president Nicolás Maduro rystet Venezuela i slutten av januar, svarte myndighetene med «systematisk og omfattende undertrykkelse», fastslår menneskerettsorganisasjonen.
Maduros motstandere ble torturert og drept under demonstrasjonene, heter det i Amnesty-rapporten.
– Angrepenes natur, nivået av koordinering blant sikkerhetsstyrkene, samt tegn på lignende mønster i 2014 og 2017, får Amnesty International til å tro at venezuelanske myndigheter begikk forbrytelser mot menneskeheten, sier organisasjonen i en pressemelding.
Protestbølgen som omtales i rapporten, brøt ut etter at opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til fungerende president i det søramerikanske landet. Amnesty sendte en gruppe granskere til Venezuela i februar, og la tirsdag fram deres rapport.
Minst 47 mennesker ble drept i løpet fem dager med protester i slutten av januar. Minst 33 av dem ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker, seks andre ble drept av regjeringens tilhengere. Elleve av drapene var utenomrettslige henrettelser, ifølge Amnesty.
– Statlige styrker identifiserte personer som hadde vært fremtredende i protestene i sine lokalsamfunn, lokaliserte dem og drepte dem kort tid senere. Noen av dem ble torturert før de ble drept, heter det i rapporten.
Over 900 mennesker, blant dem barn, ble i samme periode vilkårlig fengslet, ifølge Amnesty, som ber om gransking fra både ICC og FNs menneskerettighetsråd.
Amnestys team konkluderer med at forbrytelsene og menneskerettsovergrepene var planlagt og ledet an av sikkerhetsstyrkene mot enkeltpersoner som ble utpekt som motstandere, spesielt i fattige områder.
Om Maduro sier Amnesty at presidenten «visste om disse offentlige og forferdelige handlingene, og han tok ingen grep verken for å forhindre eller etterforske dem».
Maduro er den politiske arvtakeren til den i sin tid enormt populære sosialistlederen Hugo Chávez. Siden Maduro overtok presidentskapet i 2013 har Venezuela falt stadig dypere inn i en politisk og økonomisk krise.
Maduro ble gjenvalgt i presidentvalget i mai 2018, i et valg som ble boikottet av deler av opposisjonen.
Sikkerhetsstyrker har sperret av nasjonalforsamlingen i Venezuela og hindrer de folkevalgte i å ta seg inn i bygningen.
Soldater og politifolk har omringet bygningen og begrunner dette med en bombetrussel, melder lokale medier.
Opposisjonen har flertall i nasjonalforsamlingen, og opposisjonsleder Juan Guaidó anklager president Nicolás Maduro og regjeringen for forfølgelse.
– Maduro har i dag på nytt vist at han frykter nasjonalforsamlingens legitimitet, sier Guaidó, som utropte seg selv til midlertidig president i januar.