Antallet mennesker som er drevet på flukt i Mali, økte med 360 prosent i fjor, ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).
Ifølge rapporten fortsetter tallet på internt fordrevne å stige og forverrer den humanitære krisen i landet.
– Det har ikke vært så mange internt fordrevne siden før fredsavtalen som ble inngått i 2015, og situasjonen ser ut til å forverre seg, sier Hassane Hamadou, landdirektør for Flyktninghjelpen i Mali.
Antallet internt fordrevne i landet har steget fra 35.000 ved utgangen av 2017 til 126.000 ved slutten av 2018, viser tall fra rapporten. Siden januar har ytterligere 133.0000 mennesker blitt drevet på flukt. Økningen skyldes i stor grad angrep fra væpnede grupper, trusler, interne konflikter og militære operasjoner.
– Sivile er de som lider mest både under volden og de militære operasjonene som gjennomføres i Sentral- og Nord-Mali. Det internasjonale samfunnet må prioritere beskyttelse av sivilbefolkningen og sørge for at de får dekket sine grunnleggende behov dersom vi skal unngå en humanitær katastrofe, sier Hamadou.
En gruppe på 60 norske soldater, den norske NORTAD 2-styrken, har reist til Mali for å støtte FNs fredsarbeid i området. Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation au Mali (MINUSMA) er navnet på den fredsbevarende styrken FN opprettet i Mali i 2013.
Så langt i år er minst 16 FN-soldater drept i landet, og FN advarte i mars mot en økning i terrorangrep rettet mot både sivile, Malis militære og internasjonale styrker i landet.