Statsminister Erna Solberg (H) er igjen øverst på listen over Norges mektigste kvinner. Politikere dominerer, men kvinneandelen på Oslo Børs er rekordhøy.
Finanstidsskriftet Kapital kårer igjen Norges mektigste kvinner.
Ikke overraskende troner Solberg øverst på lista – for sjuende år på rad. Hun følges av finansminister Siv Jensen (Frp), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og kulturminister Trine Skei Grande (V).
Mer oppsiktsvekkende er det at andelen av verdiene på Oslo Børs som styres av kvinnelige sjefer, har firedoblet seg fra i fjor.
Kristin Skogen Lund er på åttendeplass på årets liste, etter å ha blitt konsernsjef i Schibsted. Kapital mener Lund er den mektigste kvinnen innen norsk mediebransje noensinne.
På plassen bak følger Norsk Hydros nye konsernsjef Hilde Merete Aasheim. Hun er den eneste kvinnen i norsk næringsliv som leder en bedrift med godt over 100 milliarder kroner i omsetning, påpeker Kapital.
Lund og Aasheim gjør kvinneandelen på Oslo Børs historisk høy.
I 2018 var kun 1,5 prosent av markedsverdien på børsen styrt av selskap med kvinnelige ledere, mens det i år er 6 prosent.
Kapital peker på at denne andelen i nær fremtid kan øke betydelig, og gjøre Norge verdensledende på kvinnelige ledere på børsen.
Både i DNB, Equinor og Orkla er kvinnelige kandidater aktuelle som mulige nye konsernsjefer.
I DNB er finansdirektør Kjerstin Braathen aktuell som arvtaker for Rune Bjerke. Hun er på 29. plass på årets liste over Norges mektigste kvinner.
I Equinor kan konserndirektør Jannicke Nilsson, på 25. plass på årets liste, ta over som sjef, og i Orkla er konserndirektør Ann-Beth Freuchen en mulig kandidat som ny sjef.
Skulle alle disse tre selskapene få kvinnelig sjef, vil over 40 prosent av verdiene på børsen – ut fra dagens markedsverdier – styres av selskaper med kvinner i sjefsstolen.
Både Linda Hofstad Helleland (H) og Åse Michaelsen (Frp) er ute av årets liste etter å ha måttet fratre som henholdsvis barne- og familieminister og eldre- og folkehelseminister. Helleland kom i fjor på åttende plass, mens Michaelsen kom på 14. plass.
Berit Svendsen kom i fjor på 13. plass, men er i år falt helt ned til 100. plass etter at hun måtte gå fra stillingen som konserndirektør i Telenor. Hun er nå på listen i egenskap av sin nye stilling som leder for den digitale betalingstjenesten Vipps sin internasjonale satsing.