Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun har funnet kjærligheten med Shaman Durek. Prinsessen og samarbeidspartneren, den amerikanske sjaman Durek, bekrefter på Instagram at de er et par. Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix
annonse

Resett var blant mediene som dekket sjamanens Stavangerbesøk. Vi fant det interessant i lys av at kirken de siste årene sammen med deler av norsk frikirkelighet har brukt mye tid på å trekke grenser mot helbredelsespredikanter preget av amerikansk nykarismatisk kristendom, som svindelanklagede Svein Magne Pedersen og den omstridte TV-pastoren Jan Hanvold. Blant de som har uttalt seg skarpt om Jan Hanvold er tidligere Tunsberg-bisp Per Arne Dahl.

annonse

Likevel omfavnet Stavanger menighetsråd sjaman Durek og Märtha Louise, til tross for at han opptrer som en ikke-kristen helbredelsespredikant som tar seg godt betalt. Dette skapte også med rette harme i kristne miljøer, som fra før har opplevd Koranopplesning i norske gudstjenester og at en biskop gleder seg over bedehussalg til muslimer.

annonse

Les også: Kirken åpner dørene for prinsesse Märtha og sjaman Durek – distanserer seg fra kristne predikanter

Det er likevel grunn til å spørre om Stavanger-biskopen i denne saken bare snur halen etter vinden. Hun sier nå at det har kommet fram «nye ting».

– Med de siste opplysningene jeg har blitt kjent med de siste dagene, så ser jeg at dette arrangementet inneholdt ting som ikke er i tråd med det kirken står for, sier biskopen til TV 2.

annonse
annonse

Les også: Sjaman Durek og Märtha Louise får likevel ikke holde foredrag i kirke i Stavanger

Men dette har svak rot i virkeligheten. Før det ble kjent at sjaman Durek var Märtha Louises kjæreste, var det godt kjent at han mener at han kan kontakte ånder, snakke med avdøde og sette mennesker i transe, gjennom intense «healingprosesser». Ifølge ham selv er han i verden for å hjelpe hele planeten å gjenkjenne og forløse sitt potensial.  

Det er vanskelig å se hvorfor uttalelser om at han kan «snu atomer» i denne sammenhengen skal bidra hverken i hans favør eller disfavør. Alle som er kjent med grunnleggende religionskunnskap kan se at Durek befinner seg trygt plassert innenfor landskapet som gjerne er kjent som «alternative» religiøse miljøer.

annonse
Reklame

I prinsippet har slikt selvsagt lite i et kirkerom å gjøre og det er forståelig at kirkegjengere i Stavanger nå gleder seg. Men det er likevel grunn til å spørre om hvor prinsippløs det er mulig for en biskop å gjøre seg.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.