Sammen med gründerselskapet Brim Explorer vil Hurtigruten i løpet av de neste par årene introdusere nye, stillegående og elektriske katamaraner i nord.
En av katamaranene, MS Bard, skal fra og med 2020 settes i drift på Svalbard, med base i Longyearbyen. Derfra skal det seiles «spektakulære dagsturer» til steder som Barentsburg, Pyramiden og andre unike naturperler. Dette opplyser Hurtigruten i en pressemelding på sin nettside.
– Et grønt fotavtrykk er fremtiden for reiselivet både i Arktis og resten av verden. Med dedikerte samarbeidspartnere som Hurtigruten bygger vi skip ulikt noe annet verden har sett, sier Brim Explorer-grunnlegger Agnes Árnadóttir.
Strenge standarder
Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, mener det er viktig å utfordre resten av bransjen på det å gå i en mer klimavennlig retning.
– Vi i Hurtigruten krever at våre samarbeidspartnere følger de samme, strenge standardene for bærekraft som vi gjør. Akkurat som Hurtigruten, jobber Brim med å utfordre bransjen til å gå i en grønnere retning. Sammen kan vi skape opplevelser som er unike og bærekraftige, både for våre gjester og for områdene vi besøker, sier Skjeldam.
Det er imidlertid et skår i den grønne gleden. Katamaranen vil gå på elektrisitet, og på Svalbard består strømforsyningen av kullkraft. Skrur du på strømmen i Longyearbyen, bruker du strøm som anses for å være den mest klimafiendtlige det går an å få tak i, i kontrast til den «grønne» strømforsyningen på fastlandet.
Les også: NRK tier om de lyssky forholdene rundt klima-Greta
Skrinlagt kraftkabel
For noen år siden ble det utredet bygging av en kraftkabel mellom Finnmark og Svalbard, som potensielt kunne frigjøre øygruppen fra den forurensende kullkraften. I fjor ble det imidlertid rapportert at regjeringen, ved Olje- og energidepartementet, har skrinlagt prosjektet, med begrunnelse i at de mener det er urealistisk å få noe slikt på plass.
Det er derfor ennå uklart når Svalbard kan få en mer klima- og miljøvennlig strømforsyning.
Rune Thomas Ege er kommunikasjonssjef i Hurtigruten. Han kommenterer saken slik:
– Vi i Hurtigruten har lenge tatt til orde for en ny, bedre og mer miljøvennlig strømforsyning på Svalbard. Men vi kan ikke sitte stille og vente med å innføre ny teknologi til den er på plass. Vi jobber for nye teknologiske – og mer miljøvennlige – løsninger i alle deler av samfunnet.
– Som vi skriver i pressemeldingen jobber vi med flere ulike løsninger for katamaranene, blant annet solcelledrevne ladestasjoner som lagrer strøm på batterier.