Photos by Nicholas Kamm and HO / various sources / AFP
annonse
Den globale oljeproduksjonen falt i april, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). OPEC-kuttene og USAs sanksjoner mot Iran trekkes fram som årsaker.

I sin seneste månedsrapport om det globale oljemarkedet skriver Paris-baserte IEA at markedsbalansen nå er i ferd med å snu fra overskudd til underskudd. At tilbudet blir lavere enn etterspørselen er positivt for oljeproduserende nasjoner, som ønsker å holde prisene høye.

annonse

Energibyrået trekker fram de amerikanske sanksjonene mot Iran som en av årsakene til nedgangen på tilbudssiden. Irans oljeproduksjon falt i april til 2,6 millioner fat olje per dag. Det er det laveste nivået på fem år, og ifølge IEA er det godt mulig at fallet fortsetter i mai ned til et nivå man ikke har sett siden Irak-krigen på 1980-tallet.

annonse

Ekstraordinære hendelser bidro også til å dra produksjonsnivået ned. Blant annet ble en rekke oljetankere tilhørende Emiratene sabotert på mystisk vis i Persiabukta, og et droneangrep Iran-støttede opprørere i Jemen hevdet å stå bak slo en kort periode ut en av Saudi-Arabias største oljerørledninger.

Parallelt med forstyrrelsene, som også fant sted i kriserammede Venezuela, fortsatte effekten av pakten mellom Russland og landene i oljekartellet OPEC om å kutte i produksjonen. Ifølge IEA produserte disse landene 440.000 færre fat olje per dag enn det som var anslått for april.

Tross redusert produksjon var det fortsatt et lite overskudd av olje i markedet i april, ifølge IEA. Årsaken er treg vekst i etterspørselen.

annonse
annonse

– Denne tregheten ventes å bli kortvarig, og vi venter at etterspørselen vil skyte fart resten av året, skriver energibyrået.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.