Illustrasjonsbilde. REUTERS/John Kolesidis
annonse
annonse

Rødts visjon om et perfekt, utopisk, sosialistisk samfunn uten urett kan ikke gjennomføres uten nettopp mer overgrep og urett.

Det ytterliggående venstrepartiet Rødt hadde under helgen sitt landsmøte på Alna i Oslo. Partiet gjør det uhyggelig godt på meningsmålingene, og i kjølvannet av landsmøtet har partiet derfor fått stor oppmerksomhet.

En av de store debattene under landsmøtet dreide seg om forholdet til begrepet kommunisme, og om hvorvidt dette begrepet skulle fjernes fra partiprogrammet. Slik ble det ikke, men det hadde ikke gjort store forskjellen om man hadde bestemt seg for å forkaste det. 

annonse

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som ønsker å avskaffe den norske modellen. De vil avvikle selve fundamentet den norske velferdsstaten ikke greier seg uten, nemlig kapitalismen. Mens en del sosialdemokrater i Ap og SV ønsker mer statlig styring, ønsker Rødt en totalitær stat. 

Les også: Bedre med en ærlig kommunist, enn en falsk skapsosialist

Tilsløring

annonse

Moxnes og co. gjør så godt de kan for å tilsløre sine antidemokratiske standpunkter i diffuse begreper og uklare formuleringer. For eksempel har det blitt hevdet at sosialisme ikke innebærer ikke at all virksomhet skal være statseid.

Å avskaffe kapitalismen er å avskaffe frihet. Kapitalismen bygger på frivillighet, og diskriminerer ingen. Hvem som helst med gode ideer og evne til å gjennomføre kan lykkes i et kapitalistisk system. Det er vi helt avhengige av. I Rødt, men også andre steder på venstresiden, later mange til å ha glemt hvor alle pengene politikerne fordeler faktisk kommer fra. De tjenes av private bedrifter, der eierne er fornuftige og snur på krona, nettopp fordi det er deres egne penger, og deres egne skjebner de gambler med når de satser i næringslivet.

Det overlegne private næringsliv 

Gang på gang har det private gjort offentlige initiativer til skamme. Det så vi ikke minst i forbindelse med utviklingen av flymaskinen tidlig på 1900-tallet. På den tiden i USA ble det utpekt et ekspertteam som med statlige midler skulle oppfinne en flymaskin. Etter flere mislykkede forsøk ble initiativet lagt dødt. Straks etterpå klarte de to brødrene Wilbur og Orville Wright å lage verdens første fly for mennesker på egen hånd, på et mildt sagt begrenset budsjett. 

Når vi borgere selv går inn for å skape noe med våre egne midler er vi forsiktige, vi vet at vi tar en risiko, og vi gjør det vi kan for å maksimere inntjening og få mest mulig valuta for pengene. Byråkrater i det offentlige trenger ikke å snu på krona. De handler ikke for sine egne penger, og lommeboken går (tilsynelatende) aldri tom. 

Vi er jo også motivert til å skape en bedre og mer komfortabel fremtid for oss selv og våre familier. Det er disse driftene (noen kaller det grådighet) som driver skaperviljen. Det er sånn land blir rike. Alle utviklede, rike land er kapitalistiske. Markedet bør ikke få løpe løpsk, men den er en helt uunnværlig tjener.

Vil rive ned

Det blir spennende å se hvordan den øvrige venstresiden takler Rødts fremvekst, og om de vil gi etter for presset. For oss på høyresiden kan det være fordelaktig at den ytterliggående venstresiden kommer frem i lyset, så alle kan se den. For tanken på Rødt med makt skremmer nok mange. Alt vi vet er at de ønsker å rive ned. Hva de ønsker å bygge opp i den norske modellens sted, er fullstendig uklart. 

annonse

Skal alle tjene det samme i Rødts drømmesamfunn? Hvordan vil dette bli i praksis? Skal alle ideer til nyvinninger komme fra det offentlige? Og hva når en enslig borger får en god idé til et produkt som kan løse mange utfordringer, men ikke kan starte en bedrift og profittere på produktet? Hvorfor skal noen gidde å gjøre noe som helst ekstra, om de ikke får noe igjen for det? Og det viktigste spørsmålet av alle; hva med alle de som sier nei til sosialisme og planøkonomi, når dette, et totalitært samfunn uten frihet, blir tvunget nedover ørene på dem? 

Les også: Utmeldte Ap-medlemmer strømmer til Rødt

Flertallets tyranni

En folkeavstemning gjør ikke avskaffelsen av friheten stort mye bedre enn om det skjer med våpen. Et flertall kan også gå inn for menneskefiendtlig politikk. Det er derfor vi strengt tatt ikke har demokrati fullt ut. Vi vil ikke at flertallet bestemmer alt. Det er derfor vi har en konstitusjon, som beskytter individene fra statlige overgrep, demokratiske eller ikke. Dette vernet av individets rett må presiseres. Det Rødt ønsker å gjøre høres ut som flertallets tyranni i mine ører. 

I sin iver etter å gjøre verden mer rettferdig for noen, vil Rødt gjøre livet langt mer urettferdig for mange andre.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon