Gjermund Eggen stedes til hvile fra Engerdal kirke onsdag. Foto: NTB-arkiv / NTB SCANPIX
annonse
annonse

Langrennslegenden Gjermund Eggen gravlegges fra Engerdal kirke onsdag. Han døde mandag 6. mai, 77 år gammel.

I en pressemelding heter det at familien ønsker at seremonien i Engerdal kirke skal være «et personlig farvel med en kjær ektefelle, far, svigerfar, bestefar, svoger, onkel, god venn og engerdøl».

Det er ventet stort oppmøte for å ta farvel med skilegenden. Derfor er det tilrettelagt for direkteoverføring av seremonien til Engerdal Samfunnshus, slik at alle tilreisende får oppleve høytideligheten i kirken.

annonse

Engerdal kirke har begrenset med sitteplasser.

Det blir sagt om Gjermund Eggen at han var nesten like populær som The Beatles da han var på høyden av karrieren etter sine tre VM-gull i 1966.

Hans kjendisstatus ble forsterket av fjernsynets voksende betydning ut over 1960-tallet, og et av de aller sterkeste, norske TV-øyeblikkene stammer fra den avsluttende femmila under ski-VM i 1966. Eggen slet med å slå finnen Arto Tiainen, og klokka tikket og tikket. Kameraet på Gratishaugen i Holmenkollen viste en snøtung grein der løperne kom ut av skogen.

– Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund! Ropte NRKs Jarle Høysæter, mens TV-kameraene i flere minutter hadde vist bilder av en av Norges mest berømte greiner.

annonse

Eggen kom akkurat i tide og vant gullet med ti sekunders margin. Mesterskapet ble det store gjennombruddet til «Engerdalsprinsen», som ble en mektig populær idrettshelt.

Eggen fortsatte sin aktive elitekarriere fram til 1976, men resultatene kom aldri opp på nivået fra 1966.

Mandag 6. mai døde skikongen etter kort tids sykeleie.

Wirkola minnes Eggen som en gladgutt

Bjørn Wirkola husker Gjermund Eggen som en mann med mange smil og godt humør.

annonse

– Gjermund var bestandig blid og hyggelig med glimt i øyet og en fleip, sier Wirkola til NTB før onsdagens bisettelse av skikompisen.

– Etter VM i 1966 ble vi ekstra gode venner. Vi var jo med på mye rart utenom hopping eller langrenn. Så vi har hatt veldig god kontakt i alle år, sier Wirkola til NTB.

– Vi hadde flere kaffestopp i Engerdal på vei til Oslo.

20 meter fra kirken i Engerdal står en statue av Eggen.

– Han vant mye og brukte seg kanskje opp litt mye i 1996-VM. Han var med på mye. Det gjorde kanskje at skikarrieren ble litt kortere enn den kunne ha vært, sier Wirkola.

Eggen døde 6. mai etter kort tids sykeleie.

Torgeir Bjørn: – Eggen var den mest populære norske skikongen

Torgeir Bjørn vokste opp på 1960-tallet med Gjermund Eggen som sitt store forbilde. Onsdag sa han farvel til langrennsprofilen.

annonse

– Han var nærmest en skigud. Det har jo en viss sammenheng med at han slo gjennom når TV-en kom med overføring av mesterskap i 1966. Han var jo den store kongen der, sier Bjørn til NTB før bisettelsen i Engerdal.

– Da jeg vokste opp i samme fylke som hans, Hedmark, var det jo han vi så opp til egentlig. Gjermund Eggen, det var noe sagnomsust over ham.

– Norge har hatt flere skikonger gjennom historien, men ingen har vært så populær som Gjermund. Det skyldes nok mye hans folkelige væremåte. Han var snill og hjelpsom, en hyggelig likandes kar. Han gikk hjem hos alle, sier Bjørn.

Eggen døde 6. mai.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon