Peter Gembäck,, inspektør for Knutbyforsamlingen. Foto: Staffan Claesson / NTB scanpix
annonse
annonse

Svensk påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot tre medlemmer fra den tidligere Knutby-menigheten for mishandling og seksuell utnytting mot åtte personer.

Åsa Waldau, kalt «Kristi brud», er blant de tiltalte. Den tidligere pastoren er tiltalt for flere tilfeller av mishandling.

I tillegg er to menn tiltalt. Den ene skal ifølge tiltalen ha slått en annen person, dratt vedkommende på bakken, dratt ham i håret og tvunget ham til å krype.

annonse

Den andre er tiltalt for å ha seksuelt utnyttet en person som sto i en tillitsforhold til ham. Personen var en jente i øvre tenårene.

Ifølge tiltalen, som ble kunngjort onsdag, eksisterte det en «straffende voldskultur» i forsamlingen mellom 2013 og 2016, og religion og vold skal ha blitt brukt som maktmidler.

Knutby-menigheten sto for 15 år siden i sentrum for en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. I januar 2004 ble Alexandra Fossmo, kona til den norskættede pastoren Helge Fossmo, funnet drept. I tillegg ble Daniel Linde forsøkt drept.

annonse

Pastor Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for å ha bestilt drapet på kona. Drapet ble begått av parets tidligere barnepike Sara Svensson, som ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Svensson og Fossmo ble også funnet skyldige i drapsforsøk på Linde, som var ektemannen til Fossmos elskerinne.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon