Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland i fjor sommer, erkjenner å ha drept henne. Han erkjenner ikke straffskyld.

annonse

Rettssaken mot ham startet onsdag morgen. 18-åringen svarte nei på spørsmålet om straffskyld da han fikk lest opp tiltalen i Jæren tingrett. Forsvarer, Tor Inge Borgersen, presiserte etterpå at tiltalte erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld på grunn av tilregnelighet.

18-åringen er også tiltalt for likskjending. På dette punktet erkjente han delvis straffskyld, og viste også til tilregnelighet på dette punktet.

Siden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse er datert 30. april, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.

Forsvareren har tidligere forklart at han mener 18-åringen var psykotisk da han drepte jenta, og at psykosen ikke var utløst av rus.

annonse
annonse

Sunniva Ødegård ble funnet drept på en sti ved jernbanelinjen på Varhaug i Hå kommune på Jæren natt til mandag 30. juli i fjor. Under et tidlig avhør tilsto 18-åringen som er siktet for drapet, å ha tatt livet av 13-åringen. Mannen har forklart at Sunniva var et tilfeldig offer.

Ettersom den tiltalte var 17 år og således mindreårig da drapet skjedde, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel. Statsadvokat Nina Grande har varslet at de kan komme til å legge ned påstand om forvaring.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.