De tre gateselgerne Rachid Afati (t.v), Ouziad Younes og Abdessamad El Joud (t.h) er de hovedmistenkte for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen.. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: 2M.ma / NTB scanpix.
annonse
annonse

Bistandsadvokatene til Maren Ueland og Louisa Jespersen trenger mer tid til å forberede erstatningskrav, og vil be om utsettelse av rettssaken, ifølge NRK.

Torsdag møter 24 menn i retten i Marokko, tiltalt for å være involvert i drapene på de to turistene. Den norske og danske kvinnen ble i fjor drept på brutalt vis da de forsøkte å ta seg til Nord-Afrikas høyeste punkt, Jbel Toubkal i Marokko 17. desember.

Torsdag skulle rettssaken mot 24 personer som er mistenkt for å stå bak dobbeltdrapet etter planen fortsette. Men NRK får opplyst at bistandsadvokatene be om en ytterligere utsettelse av rettssaken, som først ble utsatt i to uker tidligere denne måneden.

annonse

– Bistandsadvokatene vil be om at saken utsettes for å få nok tid til å forberede erstatningskravet. Det vil nok bli en del diskusjon rundt dette når rettsdagen starter, men jeg ser ingen grunn til at det er rom for ytterligere forsinkelser, sier advokat Hafida Maksaoui, forsvarer for de fire hovedmennene i saken.

De fire er tiltalt for å ha gjennomført eller medvirket til selve drapene, og risikerer dødsstraff selv om Marokko ikke har henrettet noen på 25 år. En sveitsisk-spansk mann anklages for å ha trent dem opp. De 19 andre er tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrororganisasjon.

Lette etter turister i fjellet

Ifølge tiltalen hadde de hovedmistenkte, som antas å ha vært inspirert av IS selv om politiets etterforskning ikke har funnet noen direkte kobling til islamistgruppa, tatt seg til området noen mil utenfor Marrakech for å drepe turister.

Mennene skal ha hatt ønsker om å slutte seg til islamistgruppa IS i Syria, men valgte heller å begå terrorhandling på marokkansk jord, skriver VG. IS har ikke påtatt seg ansvaret for drapene.

annonse

De hovedmistenkte har ifølge avisen selv forklart i avhør at de valgte bort en rekke turister fordi de var i følge med guider eller lokale innbyggere. Da de fant Ueland og Jespersen ved foten av Toubkal, skal to av de drapstiltalte ha utført drapene, mens den tredje filmet den mye omtalte drapsvideoen. Den fjerde hadde allerede forlatt gruppen, og dratt tilbake til Marrakech.

Politiet pågrep raskt en av de tiltalte i Marrakech etter at drapene ble oppdaget 17. desember i fjor. Noen dager senere ble ytterligere tre personer pågrepet da de forsøkte å forlate byen med en buss. De fire er i alderen 25 til 33 år, og vokste opp under sparsomme kår med begrenset skolegang, ifølge nyhetsbyrået AFP. Alle har til felles at de relativt nylig konverterte til radikal og konservativ salafisme.

– De drapstiltalte er også ofre

Advokat Maksaoui sier til Stavanger Aftenblad at selv om det ikke går an å unnskylde klientenes handlinger, er også de drapstiltalte ofre i saken.

– Mine klienter har flere fellestrekk. De er fattige. De har knapt skolegang. De er arbeidsløse. De har blitt hjernevasket. De trodde virkelig at de ville komme til paradis om de utførte en terrorhandling. Nå er de fortvilet. De angrer fryktelig på det de gjorde, men det er for sent, sier hun.

Hun trekker også fram at klientene har samarbeidet med politiet, og erkjent straffskyld. Likevel regner hun det som sannsynlig at tre av de fire drapstiltalte vil bli dømt til døden.

annonse

Rettssaken skulle ha begynt 2. mai, men ble utsatt etter at forsvarsadvokatene krevde mer tid på å forberede seg. Det er foreløpig høyst uklart hvor lenge den vil vare.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon