Stillbilde fra et intervju med Michael Kovrig, rådgiver for organisasjonen International Crisis Group, i Hongkong i mars i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

To canadiere som har vært fengslet i Kina siden i fjor, er formelt pågrepet. De anklages for ulovlig innsamling av etterretning og statshemmeligheter.

Den canadiske avisa The Globe and Mail meldte torsdag at den tidligere diplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor er formelt pågrepet.

Samme dag kunne Kinas utenriksdepartement opplyse hva de anklages for. Kovrig er mistenkt for å ha «samlet inn statshemmeligheter og etterretning», mens Spavor er mistenkt for å ha «stjålet statshemmeligheter og ulovlig tilbudt dem» i utlandet, sa UDs talsperson Lu Kang til pressen i Beijing.

annonse

– Canada fordømmer på det sterkeste deres vilkårlige pågripelse på samme måte som vi fordømte deres vilkårlige fengsling 10. desember, heter det i en uttalelse fra Canadas utenriksdepartement til avisa.

Kovrig er rådgiver i tankesmia International Crisis Group, mens Spavor er en forretningsmann som organiserte turer til Nord-Korea. Kineserne anklaget opprinnelig de to mennene for å «sette Kinas sikkerhet i fare», en formulering de ofte bruker om spionasjeanklager.

En spionasjedom kan medføre streng fengselsstraff. Begge er nektet tilgang til advokater, men de har fått månedlige konsulærbesøk. Det er ikke kjent hvor de holdes fengslet.

Fengslingen av de to canadierne antas å være del av et forsøk på å presse Canada til å løslate Huawei-toppen Meng Wanzhou. Kineseren ble pågrepet i Vancouver i desember i fjor fordi USA etterlyste henne for brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon