Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP
annonse
annonse

Den kinesiske teknologigiganten Huawei tilbyr Norge en «no-spy-agreement», der de lover at Kina ikke skal kunne spionere på norske mobilkunder i 5G-nettet.

– Kinesiske myndigheter vil aldri be oss spionere eller ha bakdører for dem inn i nettet, sier James Chen til NRK.

Han er visekonsernsjef for Huaweis virksomhet i Sentral-, Øst- og Nord-Europa.

annonse

Chen forteller at han er overbevist om at Norge og Kina vil løse utfordringene knyttet til selskapets fremtidige rolle i telenettet.

– Vi vil inngå en «no-spy-agreement», der vi skriver under på at Huawei aldri vil gi informasjon til noen myndigheter, heller ikke Kina, sier Chen til kanalen.

I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) flere ganger uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge tidligere PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

annonse

Selv om Huawei tilbyr Norge en såkalt «no-spy-agreement», er ikke det nok, ifølge PST. I en tekstmelding til NRK skriver kommunikasjonssjef Martin Bernsen at de har nøyaktig samme vurdering som tidligere.

Huawei er blitt utestengt fra 5G-utbygging i flere land på grunn av frykt for selskapets tette bånd til kinesiske myndigheter. USA mistenker statsspionasje og har bedt sine NATO-allierte om ikke å bruke selskapet teknologi. Senest onsdag denne uken signerte USAs president Donald Trump en erklæring om en «nasjonal nødssituasjon» som forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandsk utstyr som «utgjør en uakseptabel risiko».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon