Illustrasjonsbilde. REUTERS/Francois Lenoir/File Foto

De ledende kandidatene i EU-valget diskuterte innvandring, nasjonalisme og USAs president Donald Trump da de møttes til debatt onsdag.

annonse

Tre journalister ledet debatten som varte i 90 minutter.

De seks kandidatene til å ta over som leder av EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker, måtte hanskes med saker som arbeidsledighet blant unge, klimaendringer og skattepolitikk.

Meningsmålinger viser at høyrepopulistiske partier vinner terreng, men at etablerte partier vil fortsette å ha kontroll over forsamlingen.

– Nasjonalisme og egoisme er på frammarsj, sier Manfred Weber, den tyske favorittkandidaten i sentrum-høyre-partiet Europas folkeparti.

– Europas sjel

En av de mest omstridte EU-sakene har vært grensepolitikk og innvandring, etter at over 1 million migranter har ankommet kontinentet siden 2015. Migrantsaken har vært en velgermagnet for innvandrerkritiske partier i Østerrike, Storbritannia, Frankrike og Italia, en sak den nederlandske sosialistkandidaten Frans Timmermans mener tester Europas «sjel».

– Hver gang en person dør i Middelhavet, mister Europa en bit av sin sjel. Vi mister det vi er og våre verdier ved å ikke løse problemet, sier Timmermans, som også er EU-kommisjonens visepresident.

EU-skepsis

Timmermans sier det er første gang EU må håndtere en amerikansk president som mener «det er i hans interesse at Europa er svakt og delt».

– Det er farlig for oss. Vi må stå opp mot Trump, men også Russlands president Vladimir Putin.

Den mest EU-skeptiske kandidaten, den konservative tsjekkeren Jan Zahradil, ønsker et EU som lar hovedstedene få tilbake kontrollen.

– Jeg foreslår et EU som er nedskalert, fleksibelt og desentralisert. Under mitt lederskap vil kommisjonen respektere nasjonal selvråderett, fremfor å belære eller bekjempe landene, sa han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.