Et sikkerhetskamera i Moskva registrerer en lommetyv. 19. januar 2019.
annonse
annonse

Myndighetene i Moskva sier at de vil bruke et system basert ansiktsgjenkjennelse for å «forebygge og løse kriminelle handlinger». 

Defense One melder at systemet vil knyttes opp mot 160.000 overvåkningskameraer som allerede er utplassert i Moskva og være operasjonelt før året er omme. Når det er oppe og går, vil programmet ta offentlig sikkerhet til et «helt nytt nivå», ifølge utvikleren.

Hvis systemet blir en suksess i Moskva, står russiske myndigheter klare for å rulle det opp i andre byer over hele Russland.

annonse

«Skru tilbake tiden»

Hvis myndighetene ønsker å finne ut av bevegelsesmønstrene til en bestemt person i etterkant av en spesiell hendelse, vil de kunne ta i bruk programmet. Systemet analyserer kontinuerlig videostrømmen til alle tilkoblede kameraer, og ansikter blir gjenkjent og lagret for en uspesifisert periode i databasen.

Les også: Kinas sosiale kredittsystem: En trussel mot verdens demokratier?

annonse

Hvis myndighetene ønsker å spore opp en spesiell person, lastes et bilde av vedkommende opp i systemet, og et søk utføres i databasen. Programmet viser deretter hvilke kameraer som sist så dette individet, og kan gjenopprette vedkommendes reiserute, laste ned videoer og se hva personen gjorde der.

Potensial for misbruk

Utviklerne av systemet insisterer på at russiske myndigheter kommer til å bruke det uten å ty til maktmisbruk. De sier at myndighetene vil lagre og bruke dataen på en måte som opprettholder retten til et privatliv.

De innrømmer likevel at ansiktsgjenkjenningsprogrammet kommer til å gi den russiske staten muligheten til å forfølge og kontrollere folk i større grad enn tidligere, og har potensialet til å krenke retten til et privatliv.

På tross av disse potensielle fallgruvene, tror de at ansiktsgjenkjenningsteknologien kommer til å være bra for Russland på sikt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon