Bildet viser ødeleggelsene fra et flyangrep i Sana i april. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix

Kampfly fra Saudi-Arabias militærallianse bomber en rekke mål i og rundt den opprørskontrollerte hovedstaden Sana. Flere sivile skal være drept.

Minst seks mennesker, fire av dem barn, er ifølge Jemens helsemyndigheter drept. Minst 41 personer skal være såret, inkludert to russiske kvinner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Samtidig kjemper folk febrilsk for å dra 14 sårede ut av ruinene av en bygning som ble bombet i bydelen al-Raqas.

Få timer etter at opprørere og øyevitner meldte om flyangrepene torsdag, bekrefter en tjenestemann at den saudiledede koalisjonen står bak.

– Vi har begynt med luftangrep mot mål knyttet til Houthi-militsen, deriblant i Sana, sier den ikke navngitte kilden.

Angrepene skjer få dager etter at den jemenittiske Houthi-bevegelsen tok ansvar for droneangrep mot en viktig oljerørledning i det mektige nabolandet Saudi-Arabia.

Anklager Iran for droneangrep

Saudiarabiske myndigheter anklaget torsdag Iran for å stå bak tirsdagens droneangrep.

– Angrepet viser at disse militsene kun er et verktøy brukt av det iranske regimet for å implementere sin ekspansjonistiske agenda i regionen, og at de ikke er til stede for å beskytte folket, slik Houthi-opprørerne feilaktig hevder, skriver den saudiarabiske prinsen og viseforsvarsministeren Khalid bin Salman på Twitter.

– Terrorhandlingene, som ble beordret av regimet i Teheran og utført av houthiene, gjør den pågående politiske innsatsen vanskelig, skriver han.

Militære mål

Opprørernes TV-kanal Al-Masirah melder om en rekke flyangrep både i Arhab-distriktet utenfor Sana og i selve hovedstaden. Et øyevitne sier angrepene startet torsdag morgen mens mange jemenitter fortsatt lå og sov under fastemåneden ramadan.

– Det var mange angrep, sier øyevitnet.

Til nyhetsbyrået Reuters sa øyevitner at luftangrepene har rammet ni militære mål i og rundt den Houthi-kontrollerte hovedstaden Sana.

Stockholm-avtalen

Samtidig raser kampene mellom saudistøttede styrker og Houthi-krigere i havnebyen Hodeida, melder Reuters. I tråd med en våpenhvileavtale fremforhandlet i Stockholm i fjor, trakk opprørerne seg ut av tre havner i området.

Det skulle bane vei for nye fredssamtaler og en tilbaketrekning av saudistøttede styrker for å sikre tilgang til matleveranser for millioner av jemenitter som trues av sult. Men hva som skjer videre, er fortsatt uklart.

FNs spesialutsending for Jemen frykter framgangen de siste dagene står i fare og trygler partene om å fortsette dialogen.

– Det er også tegn til håp, sa Martin Griffiths til Sikkerhetsrådet onsdag.

Oljemarkedet rystet

Houthienes sabotasjeangrep i Saudi-Arabia tirsdag rystet det globale oljemarkedet. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som også spiller en viktig rolle i krigen i Jemen, har lovet å gjengjelde angrepet. Saudi-Arabia stempler Houthi-militsen som en Iran-støttet terrorgruppe.

Houthiene, som kontrollerer store deler av det lutfattige landet, kalte sabotasjen mot Saudi-Arabias oljeindustri «et svar på angripernes fortsatte folkemord» i Jemen og varslet nye og spektakulære angrep.

Titusener av ofre

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen og har siden gjennomført nærmere 20.000 flyangrep mot mål i landet.

FN-eksperter anklager koalisjonen for å ha bombet sykehus, markedsplasser, boligområder, fengsler, fiskebåter, bryllup og begravelser, og ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) er over 57.000 mennesker drept.

Gjennom intervensjonen har Saudi-Arabias allierte erobret store deler av Sør-Jemen, men hovedstaden og størsteparten av landets tett befolkede høyland er fortsatt på houthienes hender.