Illustrasjonsfoto: REUTERS/Stringer
annonse
annonse

Oleg Neganov (30) kom til Norge da han var i tenårene. Først ble han nynazist, og deretter ble han ekstrem islamist. Nå skal han sitter sitte fengslet i Syria.

VG har fått bekreftet av det de kaller «velinformerte, uavhengige kilder» at Oleg Neganov skal ha blitt pågrepet nær grensen mellom Syria og Jordan i begynnelsen av februar. Mannen hadde oppholdstillatelse i Norge, og hadde bodd i landet i tolv år, før han dro til Syria og sluttet seg til Den islamske staten (IS) i 2014. 

Neganov var bosatt i Halden, og var åpent høyreekstrem for noen år tilbake. I 2010 ble han tiltalt i en våpensak, etter et anslag mot en norsk-russisk nynazistgruppe. To år senere ble han tiltalt for grovt tyveri. Han la ikke skjul på sine nazistiske holdninger, og er blant annet avbildet mens han gjorde nazihilsen ved minnesmerket for falne sovjetiske soldater på Vestre Gravlund i Oslo.

annonse

Les også: Er nazister ok, men ikke nazisme? En parallell til islam

Konverterte og ble islamist

Høsten 2011 lot han seg imidlertid avbilde av VG, denne gangen som konvertitt til islam. Da oppgav han at han hadde tatt til seg det islamske navnet «Amir Aminov». I 2014 reiste han til Syria og sluttet seg til den terrorgruppen IS. 

I IS har han blant annet vært kjent under kallenavnet «Amir Russi» – som betyr russisk prins. Han skal ifølge VG ha befunnet seg i flere krigssituasjoner i Syria, under IS’ svarte flagg. Nå skal han imidlertid være fengslet der nede, selv om hverken advokaten hans eller PST kan bekrefte eller avkrefte VGs opplysninger. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon