Rasmus Paludan fra Stram Kurs demonstrerer på Kokkedal 29. april 2019.Koranen brennes mens man synger nasjonalsangen. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix

Islamkritikk er helt nødvendig. Men det er annet som er enda viktigere.

annonse

Jeg er absolutt tilhenger av å kalle en spade for en spade, og være tydelig på at den største trusselen fra religiøs fundamentalisme i dag kommer fra islam. Jeg synes heller ikke det er noe vanskelig å snakke høyt om hvem Muhammed var, og det er viktig, da han regnes for å være det perfekte mennesket i islam, og et forbilde for alle muslimer. 

Likevel vil jeg mene at det ikke er klokt å brenne Koranen. Ikke at det bør være forbudt, men det er ikke god oppførsel, og det gir ingen resultater. Mange kristne ville helt sikkert ha blitt støtt om noen brenner Bibelen. Det er å tråkke på vår felles kulturarv. Eller om noen hadde brent en kopi av Grunnloven, det er også noe som betyr mye for mange av oss. Det skal være lovlig, men det betyr ikke at det er spesielt lurt. 

Det er bra et Steve Bannon er skeptisk overfor det monomane fokuset på islam, og at han også snakker om innvandring, økonomi og vanlige folks levekår. Ja, islam må kritiseres. Men kjernen i problemstillingene våre ligger i selve innvandringspolitikken, vårt syn på flyktninger og hang til å stakkarsliggjøre alle som ikke har hvit hud. Om det ikke hadde vært for denne veldig radikale politikken, hadde vi ikke diskutert islam så mye som vi gjør i dag.

Vi må gjøre noe med årsakene til at denne fundamentalismen vokser i Norge, og da er det innvandringen vi må fokusere på. 

Les også: Thomas Hebdo støtter Koran-brenning – kaller boken en «terrormanual»

Karikert kritikk

Jeg reagerer også når folk mener at det ikke er sånn at vi skal prøve å alliere oss med ikke-fundamentalistiske muslimer i kampen mot ekstremisme og fundamentalisme, som Bannon mente. Det bør være en selvfølge at vi samkjører oss med muslimer som ønsker en annen retning for islam og sine land, og det forundrer meg at enkelte til stede ved Steve Bannons foredrag uttrykte misnøye med dette. Den rabiate uforsonligheten man ser fra enkelte er kontraproduktiv, og om man vil oppnå noe må man forstå at man må bruke list og takt. Islamkritikere må ikke fremstå som karikaturer, men som bekymrede, fornuftige individer, som nøkternt ser et voksende problem.

Ja, de bokstavtro muslimske verdiene er i konflikt med Vestens. Konflikten hadde ikke vært så tett innpå oss, om det ikke var for innvandringspolitikken. Det handler om muligheten for at europeere kan bli minoriteter i egne land. Det i seg selv, med eller uten islam, er sterkt problematisk. Det er et bisart symptom på vår manglende selvtillit og grenseløse skam i Vesten. Vi ser samtidig at automatisering og globalisering truer levestandarden for de aller svakeste i våre land. Arbeiderklassen står igjen på perrongen.

Ulike fronter

Den såkalte «kulturkrigen» går over mange ulike fronter. Hvordan vi skal forholde oss til islam er en av dem, og den er spesielt viktig i Europa. Derfor vil Bannon slite med å samle europeere. Han er for amerikansk rett og slett. I USA har man de samme debattene, men de vektlegges svært forskjellig. Identitetspolitikk er mer aktuelt i USA enn i Europa, islam er mer aktuelt her enn i USA. 

Men islam er fortsatt bare noen reaksjonære ideer fra Midtøsten. De kan ikke skade oss om vi ikke slipper dem inn. De demografiske forandringene står og faller på asyl-, innvandrings- og flyktningpolitikken. Det er dette vi må diskutere. Vi må avklare hvem Norge er til for. Nasjonen må settes opp mot multikulturen og de overnasjonale byråkratiene.

Å brenne Koranen er bare en avsporing, og gir dessuten visse en mulighet for å innta en slags offerrolle. Vi må forsvare alles rett til å brenne hvilke religiøse skrifter de vil. Men det betyr ikke at det er noe lurt, eller noe vi bør oppfordre til. 

Les også: Flere islamkritikere distanserer seg fra Koranbrenning

Les Koranen

Om målet er å gjøre muslimer forbannet, er det absolutt en god idé. Mange kristne hadde også blitt forbannet om noen brant Bibelen. Men det er alt man oppnår. I stedet for å brenne Koranen eller hadithene, bør man lese dem og ta med seg viktige fakta om hva islam formaner, eller få andre til å lese dem, og opplyse om islams mørke sider.

Islamkritikken er viktig, men den er dessverre ikke helt avgjørende her. Vi kan kritisere islam til vi ikke lenger har pust, men den muslimske befolkningen i våre land fortsetter å vokse, og det er selvfølgelig drevet av innvandring og høyere barnefødsler. Det er der problemet ligger. Ja, vi skal si nøyaktig hva som er galt med islam. Men vi må si mye mer enn det. Multikultur er ikke galt bare på grunn av islam. Jeg er redd perspektivene til en del av de mest ihuga islamkritikerne er for snevre.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.