En kvinne holder et EU-flagg i en demonstrasjon mot høyreradikalisme og nasjonalisme i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Titusener av mennesker demonstrerte søndag i Tyskland og andre land i Europa mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke.

annonse

I Tyskland sto 250 organisasjoner bak demonstrasjonene under slagordet «Mot nasjonalisme» og «Ett Europa for alle: Din stemme mot nasjonalisme».

Demonstrasjonene ble arrangert få dager før EU-valget 23.–26. mai der meningsmålinger viser økende støtte til høyreradikale og nasjonalistiske partier i en rekke land.

I Berlin marsjerte rundt 20.000 mennesker fra Alexanderplatz til Seierssøylen i Tiergarten. I Frankfurt deltok 14.000, ifølge politiet, og det var også demonstrasjoner i Köln. München, Leipzig og Hamburg.

– Jeg er her fordi jeg ikke ønsker å oppleve enda en gang hva et nasjonalsosialistisk parti allerede har gjort en gang i mitt liv. Det må aldri skje igjen, sa 74 år gamle Renate Foigt med referanse til Nazi-Tyskland.

27 år gamle Marius Schlageter sa han var med for å advare mot hva regjeringene i Ungarn, Polen og Tsjekkia driver med, og som han frykter kan skje i Tyskland også.

– Det er veldig farlig. Vi lever i en global verden med globale problemer og globalt ansvar, sa han.

Demonstrasjonene var i hovedsak til støtte for EU, men demonstrantene krevde også mer støtte til redningsoperasjoner for migranter i Middelhavet.

Demonstrasjoner under slagordet «Nei til hat, ja til endring» var planlagt også i Budapest, Genova, Utrecht, Warszawa, Bucuresti og andre europeiske byer.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.