USAs ambassadør til Kina, Terry Branstad er denne uken på besøk i Tibet. Det er første gang på fem år en amerikansk utsending får besøke landet og Branstad vil bruke muligheten til å møte lokale ledere og besøke religiøse minnesmerker. 2019 markerer også at det er 60 år siden landets religiøse leder, Dalai Lama, her fotografert fredag i India, måtte flykte fra Tibet da Kina slo ned oppstanden om selvstendighet. Foto: Ashwini Bhatia/ AP Photo/ NTB scanpix

Etter flere avslag fra kinesiske myndigheter, reiste USAs ambassadør Terry Branstad, søndag til Tibet som første amerikaner på fire år.

Ikke siden sin forgjenger, USAs ambassadør til Kina Max Baucus, reise til Tibet i 2015 har Kina innvilget noen søknader om besøk i landet. Branstad vil reise i Tibet i fem dager og sier han vil treffe lokale ledere, skoler og besøke kulturelle og religiøse steder.

– Dette besøket vil gi ambassadøren en mulighet for å møte lokale ledere og diskutere spørsmålene rundt restriksjonene på religionsfrihet og ivaretakelsen av tibetansk kultur og språk, sier en talsmann for ambassadøren.

Ambassadøren imøtekommer sin mulighet til å reise til Tibet med å oppfordre Kinas myndigheter til å tilsvarende tillatelser til alle amerikanske borgere.

Fem av totalt ni søknader fra amerikanere om reise til Tibet i fjor, deriblant en fra ambassadøren selv, ble avvist av kinesiske myndigheter. Avslagene begrunnes blant annet med spesielle «geografiske» eller «klimatiske forhold».

Kina blir beskyldt for å drive politisk og religiøs undertrykkelse av befolkningen i Tibet, men avviser dette. Siden 2009 har minst 150 tibetanere satt fyr på seg selv i protest mot Kinas tilstedeværelse i landet. I

I år er det 60 år siden tibetanere gjorde opprør mot kinesiske myndigheter, men ble slått ned. Siden den gang har landets religiøse leder, Dalai Lama, levd i eksil.