Den venstreorienterte britiske avisen The Guardian vil introdusere nye ord de mener bedre beskriver det de oppfatter som den globale klimakrisen.
Terminologier som «klimaforandringer» forandres til «klimakrise, klimasammenbrudd eller klimanødsituasjon» og «global oppvarming» til «global hetebølge». Selv om de ikke ønsker å forby de gamle ordene, så ønskes det en mer presis beskrivelse av vitenskapelige fakta, ifølge redaktøren Katharine Viner.
– «Klimaforandringer» virker som et temmelig passivt og forsiktig uttrykk når det vitenskapsmenn snakker om er en destruktiv katastrofe for menneskeheten. Klimaforskere og organisasjoner som FN har alt begynt å forandre på sin terminologi til noe som bedre beskriver virkeligheten, sier hun i The Guardian.
Katastrofe for mennesker
FNs generalsekretær, António Guterres, har for eksempel uttalt at «vi står overfor en trussel som kan utslette menneskeheten», mens professor og klimaforsker Hans Joachim Schellnhuber, som har en fortid som rådgiver for både Tysklands kansler Angela Merkel, EU og paven, også bruker ordet «klimakrise».
Les også: Guterres ber verden få opp farten i kampen mot klimaendringene
Verdens klimaforskere la i oktober i fjor frem to rapporter som fastslår at verdens CO2 utslipp må halveres innen 2030, for å unngå en katastrofe for menneskeheten, samt at de i mai i år sa at menneskelige samfunn er i fare på grunn av den stadig økende utryddelsen av dyr og insekter, samt deres økosystemer, som følge av klimagassutslipp fra menneskene.
Thunberg som forbilde
The Guardian viser også til den svenske skolejenta Greta Thunberg og hennes skolestreik for klimaet, som etterhvert har utviklet seg til å bli et globalt fenomen. Thunberg bruker også ord som avisen finner er langt mer beskrivende om situasjonen, enn hva som hittil har blitt brukt.
Les også: Svindelen rundt klima-Greta (16) når omsider SvD
– CO2-nivåene i atmosfæren har økt så voldsomt at folk trenger en påminnelse om at dette ikke lenger er et problem for fremtiden, men at hver eneste dag teller, avslutter Viner.
Ifølge Naturvernforbundets hjemmesider så har det siden den industrielle revolusjon, vært en økning av mengden CO2 i atmosfæren fra 275 deler per milliondel luft til rett over 400 deler.