Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse

I Fafo-rapporten Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge, fremgår det at alkoholikere, psykisk ustabile mennesker, rom og høyreradikale er de folk i størst grad ikke vil ha som sine naboer. Boligmarkedet er et av områdene hvor det rapporteres om mest diskriminering.

– Hva folk legger i å være en god eller dårlig nabo, kan være forskjellig, og det vil sannsynligvis variere mellom by og bygd, de som bor i blokk, og de som bor i enebolig. Når vi spør hvilke grupper folk ikke kunne tenke seg å ha som nabo, er det imidlertid ganske stort samsvar på tvers av alder, kjønn og bosted om hvilke grupper som er uønsket som nabo, heter det i rapporten.

Noen av gruppene folk blir forelagt i undersøkelsen er beskyttet av diskrimineringslovgivningen, andre ikke. «Mange vil nok oppleve at det er ubehagelig å gi uttrykk for at noen grupper er uønsket i nabolaget. Dette reflekteres i at ingen grupper skårer mer enn 51 prosent. Svarene her må tolkes som et uttrykk for hva folk opplever at det er greit å oppgi en slik undersøkelse. Men ettersom boligmarkedet er et av områdene der det rapporteres om mest diskriminering, blir slike stereotypiske forståelser av hvem som utgjør en god nabo, en viktig indikator for å kunne forstå de mekanismene som igjen kan føre til diskriminering,» skriver forsker Guri Tyldum, som har forfattet rapporten.

annonse

Les også: Ytringsfrihetsforbundet handler om beskyttelse av retten til realisme og sunn fornuft 

Upopulære høyreradikale

Funksjonshemmede, homofile, lesbiske, transpersoner og jøder er det få som har krysset ut at de ikke ønsker som nabo. Muslimer er kun uønsket av 16 %. Omtrent 20 % ønsker ikke å ha folk som har vært i fengsel og venstreradikale.

annonse

I kategorien med de mest upopulære gruppene, som mellom 38 og 51 prosent ikke vil ha som naboer, finner vi alkoholikere og psykisk ustabile mennesker, rom og høyreradikale.

Hele 48 % ønsker ikke å ha høyreradikale som naboer, kun psykisk ustabile personer er mer upopulære med 51 %.

I rapporten oppgis graden av at man er uønsket som nabo å være en indikasjon på hvilken grad av diskriminering man opplever i Norge.

(Skjermdump FAFO-rapport)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse