Høyrepopulistiske partier samler troppene foran valget til nytt EU-parlament. En oppskrift på kaos, frykter EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.
I et intervju med NTB og andre nordiske nyhetsbyråer advarer Juncker mot å forsøke å etterligne metodene til det han kaller «populister og dumme ekstreme nasjonalister».
– Enkelte i de tradisjonelle politiske familiene i Europa følger populistene blindt. Det oppmuntrer folk til å stemme på originalen, sier Juncker.
– Den eneste måten å kjempe mot populister på er å si det motsatte av hva de sier, hvis det motsatte er sant. Og det motsatte er veldig ofte sant.
EU-valget holdes fra 23. til 26. mai. I forkant av valget har Italias innenriksminister Matteo Salvini stått i spissen for et forsøk på å samle en større blokk av partier enn noensinne før på høyre flanke i EU-parlamentet.
Salvini leder partiet Lega, som nå er størst i Italia med en oppslutning på over 30 prosent i de fleste målinger.
Utsiktene er også gode for Marine Le Pen og hennes parti Nasjonal samling, som er i tet på gallupen i Frankrike med en oppslutning på rundt 24 prosent.
Men variasjonene er store fra land til land, og samlet sett er det uklart om høyrepopulistiske partier vil vinne flere seter i EU-parlamentet enn de har i dag.
Junckers budskap til velgere som sympatiserer med populister, er at de på valgdagen må spørre seg selv: «Hvis alle stemmer akkurat slik jeg stemmer nå, hvordan vil EU se ut i morgen?»
– Da vil de lett forstå at det vil bli det komplette kaos. Den ene mot den andre. Vi har i århundrer sett land og nasjoner kjempe mot hverandre. Og hvis alle sier at mitt land er mitt land, min mening er min mening, mine ideer er de eneste riktige, da blir det komplett kaos, sier Juncker.
Han legger til at han ikke er mot patriotisme. Juncker tror ikke europeiske nasjoner vil gi slipp på sitt særpreg.
– Den europeiske union kan ikke bygges opp mot nasjonene. Det er ikke mulig. Siden jeg var 16 år gammel har jeg aldri ment at ideen om Europas forente stater vil være det beste, for folk liker ikke det, og folk vil ikke at vi skal bli en sentralisert stat, sier han.
– Svensker liker ikke det. Dansker liker ikke det. Til og med luxembourgere liker ikke det.
Juncker tilhører selv EPP, en blokk av konservative og kristendemokratiske europeiske partier.
EPP har vært EU-parlamentets største partiblokk i 20 år og vil etter alle solemerker forbli det også etter valget denne uka, men ikke på samme nivå som før.
Både EPP og den sosialdemokratiske blokken S&D ligger nemlig an til å gå markant tilbake i valget, mens liberale og grønne partier går fram.
Konsekvensen blir et mer fragmentert partilandskap der de to blokkene av tradisjonelle konservative og sosialdemokratiske partier for første gang ligger an til å miste flertallet de alltid har hatt sammen.