President Donald Trumps svigersønn Jared Kushner har ledet arbeidet med en fredsplan for Midtøsten. Planen ligger allerede dårlig an siden palestinerne har nektet å forholde seg til Trump-administrasjonen etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og vedtok å flytte ambassaden dit. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ingen palestinske representanter vil være til stede når USA i neste måned presenterer deler av sin lenge varslede fredsplan for Midtøsten.

President Donald Trumps svigersønn Jared Kushner kommer til å legge fram det som omtales som første fase av USAs fredsplan mellom Israel og palestinerne under en konferanse i Bahrain.

Ifølge Det hvite hus er det snakk om omfattende planer for investeringer og infrastruktur i de palestinske områdene, mens spørsmål om Israels okkupasjon av palestinske områder, Jerusalems status og palestinske flyktningers krav om å få vende hjem ikke vil bli berørt.

annonse

Palestinerne har gjort det klart at de ikke vil delta på Bahrain-konferansen og at de heller ikke akter å forholde seg til noen fredsplan fra Trump-administrasjonen.

Medløpere

– Det blir ingen palestinsk deltakelse, sier palestinernes sosialminister Ahmed Majdalani til Reuters.

– Palestinere som deltar der, vil bli sett på som medløpere for amerikanerne og Israel, sier han.

annonse

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som formelt undertegnet Oslo-avtalene på vegne av palestinerne, har ikke fått noen invitasjon til å delta, og kommer heller ikke til å være representert.

– Vi er ikke konsultert og har heller ikke gitt noen mandat til å forhandle på våre vegne, sier PLOs generalsekretær Saeb Erekat til AFP.

Utpressing

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh utelukker også palestinsk deltakelse.

– Enhver løsning på konflikten i Palestina må være basert på at okkupasjonen tar slutt, sa han ifølge DPA under et regjeringsmøte i Ramallah mandag.

– Vi kommer ikke til å gi etter for utpressing og vil ikke selge unna våre nasjonale rettigheter for penger, la Shtayyeh til.

Klar holdning

Trump-administrasjonen håper løfter om rause investeringer i de palestinske områdene skal få palestinerne på andre tanker, men vinner heller ikke gehør hos palestinske aktører som kunne ha tjent godt på dette.

annonse

– Jeg kommer ikke til å delta på denne konferansen, og ingen representanter for våre selskap vil delta, sier den palestinske industrimagnaten Bashar Masri, som har fått invitasjon til å delta.

– Vår holdning er klar: Vi kommer ikke til å delta på noe det ikke råder palestinsk enighet om, sier han til nyhetsbyrået AP.

Brøt all kontakt

Palestinerne brøt all kontakt med Washington da Trump i desember 2017 anerkjente Jerusalem som Israels «udelelige» hovedstad.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

Trump har siden også anerkjent Israels anneksjon av de syriske Golan-høydene, til protester fra hele verden.

Det er ikke klart om Kushners fredsplan vil innebære amerikansk støtte til en egen palestinsk stat. Tidligere har Trump-administrasjonen antydet at det ikke er tilfelle.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon