Kjetil Rolness. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
annonse
annonse

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness slakter FAFO-rapporten «Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge»

– I et av spørsmålene skal man si seg enig eller uenig påstanden: «Jeg tror noen menneskeraser rett og slett er smartere enn andre», skriver Rolness i Aftenposten.

Men respondenten blir ikke forelagt en definisjon av begrepene, eller får spørsmål om hva de legger i dem. Hva tenker folk når de hører «menneskeraser»?

annonse

– FAFO har overhodet ikke kartlagt hvordan folk bruker rasebegrepet. Tvert imot bruker de svaret på spørsmålet – ett enkelt, ledende, tvetydig spørsmål – til å fremme en vidtgående og alarmerende påstand om rasetenkningens utbredelse i Norge.

– Men formuleringen som respondentene ble presentert for, impliserer nettopp at «menneskeraser» gir mening og kanskje er et anerkjent begrep.

– Og med det påfallende tillegget «rett og slett» blir underteksten omtrent slik: «Skal vi nå bare fastslå at det eksisterer slike forskjeller og ikke være så innmari politisk korrekte, dere?»

annonse

Det er visst ikke bare Resett som har lesere med dårlige holdninger i følge FAFO-rapporten.

– FAFO har blant annet fått 22 prosent av Morgenbladets og Klassekampens lesere til å svare at noen «menneskeraser» er smartere enn andre, skriver Rolness i Aftenposten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon