Kjetil Rolness, portrett. Han har skrevet boken "Sex, løgn og videofilm". Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
annonse
annonse

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness slakter FAFO-rapporten «Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge»

– I et av spørsmålene skal man si seg enig eller uenig påstanden: «Jeg tror noen menneskeraser rett og slett er smartere enn andre», skriver Rolness i Aftenposten.

Men respondenten blir ikke forelagt en definisjon av begrepene, eller får spørsmål om hva de legger i dem. Hva tenker folk når de hører «menneskeraser»?

annonse

– FAFO har overhodet ikke kartlagt hvordan folk bruker rasebegrepet. Tvert imot bruker de svaret på spørsmålet – ett enkelt, ledende, tvetydig spørsmål – til å fremme en vidtgående og alarmerende påstand om rasetenkningens utbredelse i Norge.

– Men formuleringen som respondentene ble presentert for, impliserer nettopp at «menneskeraser» gir mening og kanskje er et anerkjent begrep.

– Og med det påfallende tillegget «rett og slett» blir underteksten omtrent slik: «Skal vi nå bare fastslå at det eksisterer slike forskjeller og ikke være så innmari politisk korrekte, dere?»

Det er visst ikke bare Resett som har lesere med dårlige holdninger i følge FAFO-rapporten.

annonse

– FAFO har blant annet fått 22 prosent av Morgenbladets og Klassekampens lesere til å svare at noen «menneskeraser» er smartere enn andre, skriver Rolness i Aftenposten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon