Sørgende samlet til bønn for krigere som er drept av styrkene til opprørsgeneralen Khalida Haftar i Tripoli. Våpnene strømmer inn til begge parter i Libya og fyrer opp under krigen. Foto: Hazem Ahmed / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Selv om FN har innført våpenembargo mot Libya, strømmer våpnene inn til landet. Situasjonen risikerer å utarte til krig mellom andre aktører i regionen.

Situasjonen i det nordafrikanske landet er blitt enda mer kaotisk etter at krigsherren Khalifa Haftar fra Øst-Libya for få uker siden innledet en offensiv mot hovedstaden Tripoli.

Haftars styrker har ikke klart å rykke videre fra utkanten av Tripoli ettersom regjeringen har fått støtte fra militsgrupper vest i landet.

annonse

Mens Haftar har støtte fra Egypt og De forente arabiske emirater, er Tyrkia og Qatar på laget til den Tripoli-baserte og FN-anerkjente regjeringen.

Skryter av nye våpen

Siden opprørere styrtet diktatoren Muammar Gaddafi i 2011 ved hjelp av luftangrep fra Norge og andre NATO-land, har det vært et internasjonalt forbud mot å eksportere våpen til Libya. Men nye våpen strømmer likevel inn i landet i forbindelse med den siste opptrappingen.

Regjeringen i Tripoli skrøt lørdag av at den har mottatt både nye stridsvogner, ammunisjon og våpen. Den sa ingenting om hvor de kom fra, men på Facebook ble det lagt ut bilder av flere titall tyrkiskproduserte stridsvogner i havnen i Tripoli.

Tyrkisk skip

Skipet som kom med utstyret, seilte under moldovsk flagg. Men ifølge nettsider over internasjonal skipsfart tilhører skipet et tyrkisk selskap, og etter å ha levert varene, satte det kursen mot en tyrkisk havn.

annonse

Som svar på utspillet ble det søndag publisert bilder og videoer av pansrede kjøretøy fra Jordan på nettsteder som støtter Haftar.

Slike leveranser viser at ingen av partene planlegger å gi seg, og at det går mer mot en utmattelseskrig, sier Libya-eksperten og forsvarskonsulenten Arnaud Delalande til nyhetsbyrået AFP.

Stedfortrederkrig

Wolfgang Lacher fra Det tyske instituttet for internasjonal politikk og sikkerhet mener at krigen er i ferd med å bli en stedfortrederkrig mellom rivaliserende makter i Midtøsten.

– Desto mer våpen og amunisjon partene mottar fra sine utenlandske støttespillere, desto mer destruktiv vil den bli, og desto vanskeligere å løse, sier han.

Det over seks uker lange slaget om Tripoli har allerede kostet 450 liv. Rundt 2.000 er såret, og nesten 70.000 innbyggere er drevet på flukt, ifølge anslag fra FN. Begge parter har avvist internasjonale anmodninger om våpenhvile og dialog.

annonse

Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad

Vannforsyningen til rundt 2 millioner mennesker kan være truet fordi en væpnet gruppe har stormet hovedvannverket i Libyas hovedstad Tripoli.

Det opplyste FN-talsmann Stephane Dujarric mandag kveld. Gjerningspersonene stengte dagen før av ventiler ved vannverket, som forsyner Tripoli og flere andre byer nordvest i Libya med vann.

Enkelte distrikter i Tripoli rammes allerede av lavt vanntrykk.

– Det ventes at den fulle virkningen merkes i løpet av de kommende to dagene, med mindre ventilene åpnes igjen, sier Dujarric.

Vannforsyningen til Tripoli var svekket allerede før søndagens hendelse, ettersom vedlikeholdsarbeidere hadde evakuert vannverket av sikkerhetsgrunner.

Over 78.000 sivile har flyktet fra sine hjem i og rundt hovedstaden siden krigsherren Khalifa Haftar startet en offensiv for å erobre Tripoli i april. Haftars styrker kjemper mot militser som er mer eller mindre alliert med den svake, FN-anerkjente regjeringen som har sete i Libyas hovedstad.

Kampene om Tripoli står i fare for å utvikle seg til en større krig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon