Arbeidere vasker vinduene på den nye Huawei-butikken som snart skal åpnes i Madrid. Selskapet rammes hardt av amerikanske sanksjoner. Foto: Paul White / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Huawei står overfor voksende utfordringer når stadig flere selskaper følger Donald Trumps ordre om å kutte båndene til den kinesiske mobilgiganten.

Tidligere denne uken ble det kjent at både Google og prosessor-produsentene Qualcomm, Intel og Broadcom vil føye seg etter Trumps ordre.

Presidenten har i praksis gitt amerikanske selskaper forbud mot å forsyne Huawei med komponenter. I tillegg kan Huawei bli tvunget til å droppe operativsystemet Android fra sine telefoner.

annonse

Onsdag meldte den britiske kringkasteren BBC at også IT-selskapet ARM vil kutte forbindelsene til Huawei. Stemmer dette, kan det bli svært vanskelig for Huawei å få tak i nye mikroprosessorer når de må avslutte samarbeidet med leverandører i USA.

Viktig brikke

Årsaken er at ARMs teknologi brukes i omtrent alle mikroprosessorer for mobiltelefoner.

Selskapet, som har britisk hovedkontor og japansk eier, lager ikke egne prosessorer. Men det har utviklet teknologiske løsninger som alle de store produsentene er avhengige av.

annonse

I et internt skriv, som BBC har fått tilgang til, får ARMs ansatte beskjed om å stanse alt samarbeid med Huawei. Årsaken skal være at selskapets produkter inneholder teknologi med «amerikansk opprinnelse».

Opplysningene er ikke offisielt bekreftet, men ARM sier i en uttalelse at selskapet retter seg etter alle direktiver fra USAs regjering.

Handelskrigen

Trump-regjeringen har begrunnet sine vidtrekkende tiltak mot Huawei med hensynet til nasjonal sikkerhet. USA har lenge mistenkt tette bånd mellom Huawei og kinesisk forsvar og etterretning.

Teknologi-forbudet tolkes imidlertid som et ledd i handelskrigen mellom USA og Kina. Analytikere og bransjefolk over hele verden venter nå spent på hva Kina vil gjøre som gjengjeldelse.

Det spekuleres blant annet på om kinesiske myndigheter vil begrense eksporten av en rekke sjeldne mineraler som omtrent bare utvinnes i Kina. Mineralene trengs for å lage både datamaskiner, smarttelefoner, biler og mye annet.

Hvis ikke konflikten trappes ned, vil det trolig bli svært vanskelig for Huawei å beholde posisjonen som verdens nest største produsent av mobiltelefoner.

Telekom-selskaper både i Storbritannia og Japan opplyste onsdag at de innstiller forhåndssalget av nye Huawei-mobiler. Britiske EE vil også droppe Huawei-teknologi fra utbyggingen av sitt 5G-nett i Storbritannia.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon