FNs hovedkvarter i New York. Illustrasjonsbilde. Jens Junge, Pixabay.

FNs hovedforsamling har vedtatt å kreve at Storbritannia starter avkolonialiseringen av Chagosøyene i Indiahavet.

Med stort flertall stemte FNs 193 medlemsland for å kreve at britene så raskt som mulig overlater kontrollen over øygruppen til Mauritius.

I alt 116 land stemte ja til forslaget, mens seks stemte imot, blant dem Storbritannia, USA, Australia og Israel. I alt 56 land avsto fra å stemme, blant dem flere europeiske land.

Resolusjonen er imidlertid ikke juridisk bindende, og Storbritannia har ingen planer om å følge den.

Øygruppen ble skilt fra Mauritius i 1965 og blir styrt fra London som en del av Det britiske territoriet i Indiahavet. Hovedøya Diego Garcia har siden 1966 vært leid ut til USA, som har etablert en militær flybase der.

Diego Garcias 1.500 innbyggere ble tvunget til å forlate øya etter at militærbasen ble etablert på begynnelsen av 1970-tallet.

Britene argumenterer med at øygruppen aldri har vært en del av Mauritius, og at øystatens krav om suverenitet derfor er ugyldig.

Den internasjonale domstolen (ICJ) kom med en rådgivende uttalelse i februar der det også framholdes at Storbritannia må gi fra seg kontrollen over øygruppen ettersom det britiske styret bryter med folkets rett til selvbestemmelse samt Mauritius’ territorielle integritet.