FNs hovedkvarter i New York. Illustrasjonsbilde. Jens Junge, Pixabay.

FNs hovedforsamling har vedtatt å kreve at Storbritannia starter avkolonialiseringen av Chagosøyene i Indiahavet.

annonse

Med stort flertall stemte FNs 193 medlemsland for å kreve at britene så raskt som mulig overlater kontrollen over øygruppen til Mauritius.

I alt 116 land stemte ja til forslaget, mens seks stemte imot, blant dem Storbritannia, USA, Australia og Israel. I alt 56 land avsto fra å stemme, blant dem flere europeiske land.

Resolusjonen er imidlertid ikke juridisk bindende, og Storbritannia har ingen planer om å følge den.

Øygruppen ble skilt fra Mauritius i 1965 og blir styrt fra London som en del av Det britiske territoriet i Indiahavet. Hovedøya Diego Garcia har siden 1966 vært leid ut til USA, som har etablert en militær flybase der.

Diego Garcias 1.500 innbyggere ble tvunget til å forlate øya etter at militærbasen ble etablert på begynnelsen av 1970-tallet.

Britene argumenterer med at øygruppen aldri har vært en del av Mauritius, og at øystatens krav om suverenitet derfor er ugyldig.

Den internasjonale domstolen (ICJ) kom med en rådgivende uttalelse i februar der det også framholdes at Storbritannia må gi fra seg kontrollen over øygruppen ettersom det britiske styret bryter med folkets rett til selvbestemmelse samt Mauritius’ territorielle integritet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.