Illustrasjonsbilde av flagget Islamsk stat. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
annonse

Sjefen for den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB), Alexander Bortnikov, advarer mot at islamistiske terrorister har kapasiteten til å produsere kjemiske våpen og biotoksiner. 

South Front skriver at advarslene kom under en sikkerhetskonferanse mellom Samveldet av uavhengige stater (SUS) i den tadsjikiske hovedstaden Dushanbe på tirsdag. Bortnikov frykter også at de dødelige våpnene lett kan brukes i et terrorangrep ved hjelp av droneteknologi.

– Terroristene har materialene, teknologien og infrastrukturen for å produsere kjemiske våpen og biotoksiner, sa han.

annonse

Økt terrorfare

FSB-sjefen frykter økt terrorfare i flere SUS-land som følge av at russiske og sentralasiatiske borgene som har kjempet for Islamsk stat (IS) i Syria og Irak, nå gradvis forsøker å komme seg hjem – via SUS-landenes porøse grense mot Afghanistan i sør.

Les også: Valget i Russland: Sikkerhetspolitisk statusrapport. Del 4: Geopolitiske utfordringer i Sentral-Asia og Øst-Sibir

Tusenvis av russiske og sentralasiatiske IS-terrorister skal oppholde seg i Nord-Afghanistan på grensen til Sentral-Asia, og bare venter på en mulighet til å komme seg inn i regionen. Derifra kan de bevege seg videre for å nå store byer i den europeiske delen av Russland, eller andre europeiske stater for å utføre terrorangrep.

– IS har utplassert rundt 5000 militante i denne regionen. Dette er for det meste SUS-borgere som har kjempet i Syria, sa Bortnikov.

Terrorceller

annonse

Bortnikov advarer at terroristene bruker eksisterende flyktnings- og migrasjonsruter for å infiltrere SUS-stater, hvor de driver med organisert kriminalitet og oppretter hemmelige terrorceller. Hovedsakelig unge innvandrere blir rekruttert og trent opp til å utføre terrorhandlinger.

– De infiltrerer land i Samveldet av uavhengige stater og blir med i lokale kriminelle grupper. Narkotika, våpen- og menneskesmugling vokser, sa han.

Bortnikovs bemerkninger føyer seg i rekken av andre alarmerende advarsler fra andre russiske sikkerhetstjenestemenn. Det russiske innenriksministeriet har tidligere advart mot økt terrorfare og radikalisering blant Russlands muslimske minoritet.

Tre dager før sikkerhetsmøtet fant sted i Dushanbe, hadde 32 personer dødd i et IS-relatert fengselsopprør nær den tadsjikiske hovedstaden .

Les også: Salafi-jihadismen sprer seg stadig

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.