Illustrasjonsbilde av flagget Islamsk stat. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
annonse
annonse

Sjefen for den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB), Alexander Bortnikov, advarer mot at islamistiske terrorister har kapasiteten til å produsere kjemiske våpen og biotoksiner. 

South Front skriver at advarslene kom under en sikkerhetskonferanse mellom Samveldet av uavhengige stater (SUS) i den tadsjikiske hovedstaden Dushanbe på tirsdag. Bortnikov frykter også at de dødelige våpnene lett kan brukes i et terrorangrep ved hjelp av droneteknologi.

– Terroristene har materialene, teknologien og infrastrukturen for å produsere kjemiske våpen og biotoksiner, sa han.

annonse

Økt terrorfare

FSB-sjefen frykter økt terrorfare i flere SUS-land som følge av at russiske og sentralasiatiske borgene som har kjempet for Islamsk stat (IS) i Syria og Irak, nå gradvis forsøker å komme seg hjem – via SUS-landenes porøse grense mot Afghanistan i sør.

Les også: Valget i Russland: Sikkerhetspolitisk statusrapport. Del 4: Geopolitiske utfordringer i Sentral-Asia og Øst-Sibir

Tusenvis av russiske og sentralasiatiske IS-terrorister skal oppholde seg i Nord-Afghanistan på grensen til Sentral-Asia, og bare venter på en mulighet til å komme seg inn i regionen. Derifra kan de bevege seg videre for å nå store byer i den europeiske delen av Russland, eller andre europeiske stater for å utføre terrorangrep.

annonse

– IS har utplassert rundt 5000 militante i denne regionen. Dette er for det meste SUS-borgere som har kjempet i Syria, sa Bortnikov.

Terrorceller

Bortnikov advarer at terroristene bruker eksisterende flyktnings- og migrasjonsruter for å infiltrere SUS-stater, hvor de driver med organisert kriminalitet og oppretter hemmelige terrorceller. Hovedsakelig unge innvandrere blir rekruttert og trent opp til å utføre terrorhandlinger.

– De infiltrerer land i Samveldet av uavhengige stater og blir med i lokale kriminelle grupper. Narkotika, våpen- og menneskesmugling vokser, sa han.

Bortnikovs bemerkninger føyer seg i rekken av andre alarmerende advarsler fra andre russiske sikkerhetstjenestemenn. Det russiske innenriksministeriet har tidligere advart mot økt terrorfare og radikalisering blant Russlands muslimske minoritet.

annonse

Tre dager før sikkerhetsmøtet fant sted i Dushanbe, hadde 32 personer dødd i et IS-relatert fengselsopprør nær den tadsjikiske hovedstaden .

Les også: Salafi-jihadismen sprer seg stadig

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon