Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, også kjent som melanom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Med sommer og sol rett rundt hjørnet, minner Kreftforeningen om at over 2.200 nordmenn får føflekkreft hvert år. Mange av tilfellene kan unngås.

På hudkreftdagen 22. mai advarer Kreftforeningen nordmenn mot kreftrisikoen som følger med sommersesongen.

– Vi kan alle gjøre noe for å redusere risikoen for å få føflekkreft. De fleste tilfellene er et resultat av mye utesol. Å ha gode solvaner er det viktigste, men det enkleste du kan gjøre er å ikke bruke solarium, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, også kjent som melanom. Ifølge Kreftforeningen forårsakes krefttypen av overdreven soling, særlig solforbrenning. Bruk av solarium øker også faren. Jo tidligere man starter å bruke solarium, desto mer øker risikoen for føflekkreft.

– Det finnes ingen kjent nedre grense for hva som er trygg solariebruk. Det betyr at du ikke kan ta litt solarium og tenke at det er trygt. Derfor bør solarium velges helt bort, sier Ryel.

Fakta om føflekkreft

* Føflekkreft, malignt melanom, er den alvorligste formen for hudkreft.

* Føflekkreft har økt de siste årene. I 2016 ble det registrert 2.114 tilfeller av sykdommen, omtrent like mange menn som kvinner, og 330 døde (201 menn og 129 kvinner). I 2017 ble det registrert 2.222 tilfeller.

* Norge har høy forekomst og en av de høyeste dødelighetene av føflekkreft i verden.

* Kan oppstå overalt på kroppen, som en ny føflekk, eller i en man har fra før.

* Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

* Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen. Vi har fått mer fritid og ferie, det er moderne med solbrun hud og stadig flere reiser på ferieturer til steder med sterk sol.

* Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium.

* Omtrent 5 til 10 prosent av tilfellene av føflekkreft skyldes arv. Personer med blondt eller rødt hår har høyere risiko enn personer med mørkt hår.

* En norsk studie har vist at risikoen for å få føflekkreft øker i takt med at vekta øker. En god nyhet er at overvektige som går ned i vekt også blir mindre utsatt for føflekkreft.

(Kilde: Kreftregisteret og FHI)