IIlustrasjonsfoto: AFP / ODD ANDERSEN

En undersøkelser blant 483 norsksomaliere viser at 48,2 prosent er redde for negative reaksjoner fra andre dersom de tar boliglån med rente. 87 prosent tror det vil «få negative konsekvenser for livet etter døden», og 56 prosent tror det å ta lån med renter kan føre til ulykke.

Mandag varslet det rødgrønne byrådet i Oslo at de vil ta en mer aktiv rolle for å få flere inn i et opphetet boligmarked. Et av tiltakene de lanserte, var leie-til-eie-boliger: Boligkjøper inngår en leieavtale, men leia blir en del av ned­betalingen på boligen, skriver Klassekampen.

Norsksomaliske representanter og professor Torkel Brekke ved Prio tar derfor til orde for at Norge skal tilrettelegge for folk som har overtro mot konsekvensene av renter.

Brekke mener beslutningstakere er blinde for hvilket stort tabu boliglån er i islam.

– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt.

– Det virker som om politikere tror at bare folk bor her lenge nok, så gir de slipp på slike tabuer. Forskning viser at det er helt feil, sier han.

Toneangivende muslimske lærde sier at du ikke skal ta boliglån med mindre det ikke finnes alternativ, skriver Klassekampen.

Kommentar

Det Klassekampen ikke skriver er at dette forbudet finnes innen islamsk lovgivning, som kalles sharia. Dette ordet klinger ekstremt negativt i nordmenns ører og er nok derfor Klassekampen unngår å kalle en spade for en spade, men det er likevel sharia vi har å gjøre med her. Og det er innføring av et sharia-tilpasset økonomisk system som Brekke tar til orde for.

Det er et særdeles dårlig forslag som bør avvises kontant. Dersom slike sharia-tilpassede leie-til-eie ordninger blir innført vil det øke presset på muslimer på å rette seg etter islam på dette området. Hvis det ikke er tilgjengelig, har de bedre argumenter overfor egen gruppe til å si at de må bryte med sharia. De kan hevde, med rette, at slik må man gjøre i Norge.

Dette er den samme mekanismen rundt et forbud mot barnehijab eller hijab til uniform. Vi skaper vanskeligheter for de som faktisk ønsker å assimilere seg inn i det norske samfunnet ved å legge til rette for de som tviholder på ikke-norske praksiser.

Sharia har aldri vært en del av norske tradisjoner, og bør ikke bli det i fremtiden heller. De som vil bosette seg i Norge, må tilpasse seg norske lover og tradisjoner. Innføringen av parallelle systemer for visse grupper, vil føre oss inn i en situasjon av polariseringer, segregering og konflikt.

At 87 prosent tror det vil «få negative konsekvenser for livet etter døden» å ta opp lån med rente og altså bryte med sharia, og 56 prosent tror det å ta lån med renter kan føre til ulykke, viser snarere hvor sterkt grep islam har over somaliere i Norge.

Vi har nettopp vært gjennom en runde hvor prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek har vært latterliggjort for sin merkelige og usannsynlige oppfatninger. Og denne islamske overtroen skiller seg i sin absurditet kun på antallet mennesker som tror på de respektive.

Men det viser også hvilken parallell verden mange muslimer i Norge allerede lever under. Det er slike «sammenhenger» som blir lært bort på koranskoler i Norge, og det er slik indoktrinering som gjør det i praksis umulig for troende muslimer å integrere seg skikkelig.

Det norske myndigheter bør gjøre, er heller å sette ned en arbeidsgruppe som ser på hvordan man kan få muslimer til å ta opp boliglån og være i kontakt med svinekjøtt uten dermed å frykte at de skal komme til helvete.

For det er helvete imamene truer dem med.