Bildet er tatt av aktivister og verifisert av nyhetsbyrået AP. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs mistanker om et nytt gassangrep i Syria er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

– Vi har overhodet ingen bevis for dette angrepet, sier Rami Abdulrahman, lederen av eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), til nyhetsbyrået AFP.

Heller ikke regimemotstanderne i gruppa De hvite hjelmene har opplysninger som kan bekrefte påstandene om et nytt gassangrep søndag. De hvite hjelmene har tidligere anklaget regjeringsstyrkene for bruk av giftgass i andre opprørskontrollerte områder.

annonse
Jihadist-anklage

Anklager om et nytt gassangrep er blitt framsatt av Hayat Tahrir al-Sham, en væpnet islamistgruppe som tidligere var knyttet til al-Qaida.

Opprørsgruppa hevder at deres krigere ble utsatt for et klorgass-angrep i Latakia-provinsen søndag. Angrepet ble angivelig utført av syriske regjeringsstyrker.

USAs utenriksdepartement hevdet tirsdag at det er tegn til at Syrias regjering kan være i ferd med å gjenoppta bruk av kjemiske våpen. En talsperson for departementet viste til et påstått klorangrep søndag morgen nordvest i Syria.

annonse

– Vi innhenter fremdeles informasjon om denne hendelsen, men gjentar vår advarsel om at dersom Assad-regimet bruker kjemiske våpen, så vil USA og våre allierte reagere fort, sa talsperson Morgan Ortagus.

– Oppdiktede beskyldninger

Det påståtte gassangrepet skal ha vært ledd i Assad-regimets offensiv i og rundt provinsen Idlib, ifølge Ortagus. Opprørskontrollerte Idlib ligger i nærheten av Latakia-provinsen nordvest i Syria.

Ifølge Rami Abdulrahman i SOHR var det bare jihadister fra Hayat Tahrir al-Sham til stede i området hvor gassangrepet angivelig skjedde. Dermed er det nærmest umulig å få bekreftet påstandene fra andre kilder.

– Det var ingen sivile i området, sier Abdulrahman til AFP.

Assad-regimets hær mener gass-anklagene er oppdiktede, ifølge den syriske avisa Al-Watan.

Regimets viktigste allierte, Russland, hevder at syriske opprørere har planlagt å iscenesette kjemiske angrep og legge skylden på regjeringsstyrker i Idlib.

annonse
Russiske påstander

Generalmajor Viktor Kuptsjisjin, sjefen for Russlands såkalte forsoningssenter i Syria, sa tirsdag at opprørere med bånd til al-Qaida hadde angrepet syriske regjeringsstyrker med blant annet stridsvogner.

Russeren hevdet videre at opprørerne har opprettet en egen «kjemisk fløy» for å produsere giftgasser. Opprørere som er tatt til fange av syriske soldater, har angivelig snakket om en plan for å iscenesette gassangrep i byene Saraqeb og Jarjanaz og legge skylden på regjeringsstyrkene.

Morgan Ortagus i USAs utenriksdepartement mener på sin side at Russland sprer villedende opplysninger om hvem som kan stå bak påståtte gassangrep.

Hundretusener på flukt

Idlib-regionen og nærliggende områder er opprørernes siste skanse i Syria. Islamistiske opprørere har de siste dagene gått til motangrep mot regimestyrker, og over 50 soldater og opprørere er drept i kampene, ifølge SOHR.

Siden slutten av april er kampene blitt trappet kraftig opp både i Idlib og områder i nærheten som kontrolleres av ytterliggående opprørere. Hundretusener er drevet på flukt, ifølge FN, som frykter at en storoffensiv vil føre til en humanitær katastrofe.

Internasjonale inspektører har tidligere sagt at regimets styrker har stått bak flere kjemiske angrep i den brutale krigen i Syria, som har krevd nesten 400.000 menneskeliv og drevet millioner på flukt siden 2011.

I april 2017 ble 83 mennesker ifølge FN drept i et saringassangrep i byen Khan Sheikhoun. Angrepet fikk president Donald Trump til å beordre et større amerikansk angrep mot en syrisk flybase.

Minst 18 sivile er drept i luftangrep i provinsen Idlib i Syria, hvorav tolv ble drept på et marked, ifølge eksilgruppa SOHR.

Luftangrepene skal ha blitt utført av syriske regjeringsstyrker natt til onsdag. Samtidig raser det harde kamper mellom jihadister og regjeringsstyrker i den opprørskontrollerte provinsen.

Opprørerne innledet tirsdag en motoffensiv mot regjeringsstyrkene for å gjenerobre byen Kafr Nabuda. Kampene har det siste døgnet kostet 70 stridende livet, både i regjeringshæren og blant opprørerne, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Travelt marked rammet

Markedet som ble bombet, ligger i Maaret al-Numan. Det var fullt av folk som på grunn av fasten under ramadan var ute for å handle mat etter mørkets frambrudd. I tillegg til at tolv personer ble drept, ble 18 såret.

Store deler av Idlib kontrolleres av opprørsalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) hvis viktigste gruppering tidligere regnet seg som en del av al-Qaida.

Alliansen kontrollerer en stor del av idlib, samt enkelte områder i naboprovinsene Aleppo, Hama og Latakia.

Opptrapping av bombing
annonse

Regionen skulle i utgangspunktet vært beskyttet av en buffersoneavtale som ble inngått mellom Tyrkia og Russland i fjor, men den siste tiden har den syriske regjeringen og Russland trappet opp luftangrepene og inntatt en rekke byer sør i Idlib.

Over 180 sivile er ifølge SOHR drept siden kampene blusset opp for tre uker siden. Siden da er 20 helsestasjoner rammet, ifølge FN, som advarer om at en større militæroffensiv kan utløse en humanitær katastrofe.

– På tross av våre gjentatte advarsler er vår verste frykt i ferd med å bli til virkelighet, sier talsmann David Swanson ved FNs nødhjelpskontor.

– En full militæroffensiv truer med å utløse en humanitær katastrofe for over tre millioner sivile som er fanget i kryssilden, tilføyer han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon