Illustrasjonsbilde. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Erna Solberg (H) synes det er trist å miste en kvinnelig regjeringssjefkollega i Europa, men forstår at britenes statsminister Theresa May nå trekker seg.

May varslet fredag at hun går av som det konservative partiets leder 7. juni.

– Jeg synes det er leit at jeg mister en kvinnelig kollega i Europa, sier Solberg til NTB.

annonse

– Jeg har hatt et godt samarbeid med Theresa, men skjønner at hun har en vanskelig politisk situasjon og har gjort sitt beste for å løse brexit. Når det har vært så krevende å samle politisk flertall for en modell for brexit, er det forståelig at hun velger å gå av, sier den norske statsministeren.

Hun mener May i lang tid har vært en sterk politiker i Storbritannia.

– Jeg har kjent henne siden hun var innenriksminister. Hun er en tydelig politiker og var klar i sin kamp mot terror. Jeg er særlig takknemlig for anti-slaveri-arbeidet som Storbritannia tok lederskap på under hennes ledelse, sier Solberg.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun respekterer Theresa Mays beslutning om å gå av som britisk statsminister.

annonse

– Merkel og May har alltid hatt et godt og respektfullt samarbeid, sier den tyske statsministerens talskvinne Martina Fietz.

– Vi, og EU som helhet, ønsker at britene finner en god løsning på brexit-spørsmålet, det vil si en ryddig utgang, sier hun.

– Tyskland ønsker å videreføre det tette samarbeidet og nære forholdet til den britiske regjeringen, sier Fietz.

Frankrikes president Emmanuel Macron ber om en rask avklaring på hvordan britene har tenkt å forlate EU, etter statsminister Theresa Mays avgang.

May kunngjorde fredag at hun går av som leder av det konservative partiet 7. juni. Partiet må dermed finne en ny leder og statsminister.

annonse

Macron hyller May for hennes «modige arbeid» for å sikre en ryddig britisk exit fra EU og mener at hun har gjort dette med respekt for Storbritannias europeiske partnere.

– Men EUs prinsipper gjelder fortsatt. Prioriteten er å få EU til å fungere godt, noe som forutsetter en rask avklaring, heter det i en uttalelse fra den franske presidenten.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gleder seg ikke over at Theresa May går av som britisk statsminister.

– Theresa May er en modig kvinne som han har stor respekt for, sier Junckers talskvinne Mina Andreeva.

– Han vil respektere og etablere et godt arbeidsforhold med enhver ny statsminister, uansett hvem det måte bli, legger hun til.

EU-kommisjonens syn på brexit ligger fast, Storbritannias skilsmisseavtale kan ikke reforhandles, understreker Andreeva.

– Det forutsettes at brexit finner sted 31. oktober, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon