Illustrasjonsbilde. (Foto av Greg Baker / AFP)
annonse
annonse

Frem til 1971 hadde man en valuta gullstandard som tvang nasjoner inn i en balansert handel med andre land. Etter at man gikk over til et rent flatt valuta system kunne USA med sin USD og reserve valuta status trykke USD og skape kreditt og kjøpe hva man måtte ønske seg av varer og tjenester. I samme slengen utnevnte USA seg selv til verdens politi.En meget kostbar affære, men dette gjorde man for å beskytte USD.

De siste årene har USA drevet nasjonen basert på et gigantisk handelsunderskudd fordi de har kunnet betale med USD som alle aksepterer som betalingsmiddel.

I Kina tilfellet hadde USA et handelsunderskudd i 2018 på USD 412 milliarder. Dette er ikke holdbart på sikt. Derfor ønsker USA å skape en bedre balanse ved å innføre tariffer. Dette vil redusere volum og lønnsomhet på Kina eksport og øke kostnaden for konsumenter i USA, og muligens etterhvert flyttes arbeidsplasser fra Kina til USA. Det er planen.

annonse

Men denne problemstillingen har flere elementer.

Når USA betaler USD 412 milliarder til Kina så flyter disse USD tilbake til USA som kapital innstrømming og går til å erverve amerikanske statsobligasjoner og og andre aktiva i USA. Kina blir dermed en finansierings kilde for det amerikanske budsjettunderskuddet. Faller handelsunderskuddet så reduseres også finansierings kilden til USA og underskuddet på statsfinansene.

Digitale USD forlater aldri USA og kan kun investeres i USA.

Hvis handelsunderskuddet med Kina skulle falle dramatisk så betyr dette at US Treasury må finne alternative kjøpere av sine statsobligasjoner for å erstatte Kina. Og det betyr sannsynligvis at Fed må trykke nye USD som går til å kjøpe statsobligasjoner til erstatning for Kina. Spørsmålet blir da hvor mye kan Fed trykke for å dekke underskuddet på USD 1 400 milliarder uten at dette ødelegger kjøpekraften til USD.

annonse

USA har i de senere år kunnet finansiere sine underskudd med USD nettopp fordi USD har hatt glede av sin reserve status. Kina har eksportert real goder til USA i bytte for i utgangspunktet verdiløse USD som lever på sin tillit, fortsatt. Men det er i ferd med å endre seg.

Les også: Trump advarer Kina: – Kan bli langt verre senere

Så handelskrigen med Kina er ikke bare tariffer men har også viktige pengepolitiske konsekvenser. Lykkes Trump med å nulle ut handelsunderskuddet så bør han umiddelbart fokusere på hvorledes han skal finansiere deler av USD 1 400 milliarder som er sentralmaktens underskudd. Dette er et stort problem som flyr under radaren. Tidligere QE program vil se ut som pygmeer i forhold til hva som kan komme.

Handelskrigen har materiale i seg til å utløse en resesjon både i USA og Kina men dette er også et oppgjør med en dekadent amerikansk økonomisk politikk som ikke kan fortsette og kan få dramatiske negative konsekvenser for USD.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon