Miljøagent og medlem av Barnas klimapanel Penelope Lea (14) talte under åpningen av MDGs landsmøte fredag. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
annonse
annonse

«Klimahandling nå, Erna må gå», ropte klimastreikende skoleelever da de toget gjennom salen under åpningen av MDG-landsmøtet.

– Vi trenger all erfaring og kunnskap vi kan få, alle broer og stier vi kan finne, for å løse den krisen vi har nå. Klimakrisen ligner ingen annen krise, sa miljøagent og medlem av Barnas klimapanel, Penelope Lea (14), til MDG-medlemmene.

– Likevel tror jeg krisen kan og må bekjempes med noen av de samme egenskapene som noen av dem andre kriser har vært bekjempet med før, understreket Penelope, som anmodet om «ekstraordinært samarbeid og samhold».

annonse

Den unge miljøaktivisten og de andre klimastreikende ungdommene ble hyllet som popstjerner hos MDG. Noen av dem ble kalt opp på scenen for å bli fotografert sammen med partiets nasjonale talspersoner Arild Hermstad og Une Bastholm, som begge talte under åpningen av landsmøtet.

– Denne generasjonen er klar for endring. De er klare for politikere med visjoner. Og de er klare for nye standarder for åpenhet og ærlighet i økonomi og politikk, sa Bastholm.

«Generasjonsran»

De to MDG-toppene snakket begge om behovet for å etterkomme kravene fra de klimastreikende ungdommene, nemlig 60 prosent utslippskutt innen 2030, ingen ny oljeproduksjon og 65 milliarder i klimabistand.

– MDG har forpliktet seg til alle tre kravene, sa Bastholm.

annonse

Hun gikk skarpt i rette med Stortingets ferske vedtak om utbyggingen av det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup.

– Oljepartiene kaller det fremskritt. Jeg kaller det et generasjonsran, sa hun.

Bastholm viste til at feltet skal produsere i 50 år fremover og vil sørge for 1,3 milliarder flere tonn CO2 i atmosfæren – 25 ganger Norges utslipp i dag og like mye som 650 millioner personbiler slipper ut i året.

Bastholms budskap er at investeringen låser dagens barn og unge inne i et «umulig spill», hvor fremtiden deres taper uansett: Hvis klimapolitikken lykkes, vil de tape penger og risikere arbeidsledighet. Og hvis klimapolitikken ikke lykkes, vil resultatet bli tap av penger, velferd, frihet og matsikkerhet, ifølge MDG-toppen.

Hermstad slo fast at «norsk oljevirksomhet må fases ut, på en gradvis og planlagt måte over 15 år».

annonse
– Dale bløffer

Hermstad advarte i sin tale mot at vi står ved et veiskille, der vår langsiktige trygghet, frihet og velferd står på spill hvis vi ikke klarer å løse klimakrisen og trusselen om tap av naturmangfold.

Han benyttet dessuten anledningen til å ta et oppgjør med regjeringen, som han mener er mer opptatt av bompengekrise enn klimakrise.

– Vi har en samferdselsminister fra Frp som vil sette ned foten for bompenger, som går til buss, bane og trikk. Det har vi sett de siste dagene. Men han har ingen grense for bompenger når de skal gå til motorveier, selv når de motorveiene er rundt og i byene, sa Hermstad.

– Han sier han vil ha lavere bompriser. Jeg sier bare: For en bløffmaker, fremholdt MDG-toppen.

Hermstad, som er fungerende byråd i Oslo for miljø og samferdsel, viste i stedet til resultater med økt satsing på kollektivtransport og bygging av sykkelveier i Oslo. Han inviterte sin motpart i Akershus til dialog om å gjøre det billigere å reise kollektivt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon