Norge trapper opp kampen mot seksuell vold i krig og konflikt – og håper få resten av verden med seg.
En ny norsk storsatsing på i alt 1 milliard kroner fordelt på tre år ble kunngjort da konferansen «Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises» startet i Oslo fredag.
– Historiene til overlevere for slik vold gjør dypt inntrykk. Voldtekt er et våpen i krig, med ødeleggende konsekvenser. Vi kan ikke lenger stå og se på. Det er tid for handling, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin åpningstale til en fullsatt storsal på Radisson Blu Plaza Hotell.
– Det er mitt håp at denne konferansen vil snu utviklingen, sa Solberg.
Norge arrangerer konferansen i samarbeid med FN, Irak, Somalia, De forente arabiske emirater og Den Internasjonale Røde Kors-komiteen.
Representanter fra over 90 land og frivillige organisasjoner fra hele verden er samlet i Oslo, sammen med fredsprisvinner Denis Mukwege, en rekke ministre og flere FN-topper. Målet er å skjerpe kampen mot seksuell vold i krig og konflikt gjennom å styrke de politiske forpliktelsene og sikre mer penger til dette arbeidet.
– Fram til nå har innsatsen mot seksuell og kjønnsbasert vold i humanitære kriser hatt for lite politisk oppmerksomhet og vært kritisk underfinansiert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som høstet applaus fra den smekkfulle salen på Oslo Plaza da hun kunngjorde den nye norske satsingen.
I år blir 350 millioner kroner øremerket til arbeidet.
– Vi må bli bedre på forebygging, vi må gi ofrene bedre hjelp, og vi må bidra til at langt flere straffes for overgrepene, sier Eriksen Søreide.
– Det må bli slutt på straffrihet for dette, slo hun fast.
Irak er blant landene som har vært hardt rammet, ikke minst på grunn av IS’ bruk av jesidi-kvinner som sexslaver.
– Vi har flere ofre enn noe annet land, slår Iraks utenriksminister Mohamed Ali Alhakim fast.
– Vi må finne ut hvordan vi skal håndtere dette. Men vi trenger hjelp fra verdenssamfunnet, appellerte han fra scenen.
Alhakim peker også på at det anslagsvis er født 4.000 barn i Irak som resultat av voldtekter.
– Hva gjør vi med disse barna? Noen ganger finner vi dem gående alene på motorveiene. De har ingen steder å gå, sier han.