Heinz-Christian Strache på en pressekonferanse i Wien etter at Ibiza-videoen ble offentliggjort. 18. mai, 2019. (Foto: ALEX HALADA / AFP)
annonse
annonse

Det politiske dramaet som utspiller seg i Østerrike vil føre til økt fragmentering på høyresiden fremover, men få mindre politiske konsekvenser for Frihetspartiet (FPÖ) på sikt.

Det skandaløse videoopptaket fra Ibiza i 2017, som involverte Østerrikes visekansler Heinz-Christian Strache og innenriksminister Johann Gudenus fra det høyreorienterte partiet FPÖ, har fått dramatiske konsekvenser for de involverte. Da innholdet ble kjent, så ikke Østerrikes kansler og lederen for Folkepartiet (ÖVP), Sebastian Kurz, noen annen mulighet enn å fjerne dem fra sine posisjoner i den østerrikske koalisjonsregjeringen.

I klippet diskuterer politikerne flere etisk tvilsomme avtaler med en kvinne som utgir seg for å være niesen til en russisk oligark. Strache tilbyr å gi bort luksuriøse offentlige kontrakter til selskaper knyttet til oligarken, i bytte mot diverse former for politisk støtte fra vedkommende.

annonse

Det kommer frem at oligarken tilbyr å kjøpe opp den østerrikske tabloidavisen Kronen Zeitung og gjøre den om til en pro-FPÖ partiavis. Det blir også diskutert planer om å restrukturere landets offentlige rikskringkaster – ORF – for å gjøre den mer sympatisk til FPÖs politiske standpunkt. De tar også opp hvordan de eventuelt kan komme seg rundt lovene som omhandler ulovlig politisk finansiering i Østerrike.

Det er fortsatt uklart om samtalene i seg selv konstituerer noe lovbrudd, men videoen er av såpass grov karakter at det betyr lite. Selv om Strache bedyrer sin uskyld og hevder han ble lurt av sine politiske motstandere, har han nå blitt fjernet fra jobben som Østerrikes visekansler. Han har også blitt tvunget til å gå av som partileder for FPÖ, og blitt erstattet av den mer moderate Norbert Hofer.

Kurz’ avgjørelse om å kvitte seg med de høytstående regjeringsfigurene førte raskt til at de gjenværende ministerne i FPÖ valgte å trekke seg fra regjeringssamarbeidet med ÖVP – og slutten på landets blå-blå koalisjonsregjering. Et nyvalg er planlagt i september.

annonse

Hvordan kommer denne episoden til å påvirke østerriksk politikk fremover? Resett har tatt kontakt med Østerrike-eksperten, Pål Veiden ved OsloMet, for å bli litt klokere på situasjonen.

Videoen

Det råder stor usikkerhet om hvem som står bak, men at klippet ble sluppet akkurat nå – i forkant av Europaparlament-valget – vitner om at de ansvarlige ønsket å gjøre mest mulig politisk skade på Strache og FPÖ.

Det finnes noen personer som er utpekt som potensielle bakmenn, men enn så lenge er alt bare rykter, og ingen ting bekreftet.

– De siste ryktene peker mot en advokat i Wien og angivelig mot en detektiv. Den notorisk berømte Tal Silberman, som er dreven med skitne valgkamptriks og har hjulpet sosialdemokratene tidligere, er også pekt ut som en potensielt mistenkt. Det er også blitt spekulert på om tysk eller amerikansk etterretning kan stå bak, men enn så lenge er dette bare løse spekulasjoner, sier Veiden til Resett.

Ingen ny koalisjon

Veiden mener at episoden kommer til å påvirke dynamikken i østerriksk politikk fremover – spesielt når det kommer til samholdet på høyresiden. Selv om en ny partileder nå har tatt over FPÖ, er en ny regjeringskoalisjon mellom med ÖVP og FPÖ usannsynlig i nærmeste fremtid.

– Det blir ingen koalisjon mellom de to partiene med det første. Den nye partilederen Hofer er riktignok noe mildere i formen enn Strache, som gjør han til en mer attraktiv samarbeidspartner for ÖVP og Kurz, men akkurat nå er det stor motstand mot kansler Kurz innad i FPÖ, sier Veiden og presiserer:

annonse

– Dette er ikke skrevet i stein. Intet parti kommer til å få rent flertall etter nyvalget planlagt i september, så noen må samarbeide.

Konsekvenser for FPÖ

Veiden tror ikke at de kompromitterende avsløringene kommer til å påvirke FPÖs politiske posisjon i Østerrike i noen nevneverdig grad på sikt.

Partiets politikk har hatt støtte fra rundt 20 % av befolkningen over en lengre periode og partiets nye leder, Norbert Hofer, har gitt klart uttrykk for at han ikke kommer til å gjøre om på den grunnleggende politiske retningen til partiet.

– Hofer er tydelig på at partiet grunnleggende er på riktig kurs: Kamp mot mange sider ved dagens EU og kamp mot en liberal innvandringspolitikk. Jeg tror ganske mange velgere er villige til å tilgi Strache og Gudenus, men i første omgang kommer nok FPÖ til å tape på denne vanvittige historien, forklarer Veiden.

Konsekvenser for ÖVP og Kurz

annonse

Det er ikke lett å spå hvordan kansler Kurz’ og ÖVP kommer ut av denne krisen, men de kan absolutt dra nytta av situasjonen ved å ta velgere fra FPÖ i september.

–  Det er veldig vanskelig å si om ÖVP vil komme styrket eller svekket ut som en konsekvens av Straches fall. Enn så lenge fremstår partiet som «de som tar ansvar», men samtidig er det jo ÖVP som inviterte FPÖ til regjeringssamarbeid til å begynne med. Det kommer til å bli en kamp om å vinne over falne FPÖ-velgere i nyvalget i september, argumenterer Veiden.

Østerrike-eksperten mener at det i prinsippet ikke er noen ordentlige alternativer til en Kurz-ledet regjering slik det ser ut nå. Sosialdemokratene (SPÖ) er svært fragmentert og har også en historie med å samarbeide med FPÖ, så det blir vanskelig for dem å dra nytte av situasjonen.

– Kurz vil minne velgerne om at alternativet til ham selv er et sosialdemokratisk parti som ikke står samlet bak sin leder, og som er preget av motsetninger og uklarheter. Også, i delstaten Burgenland har sosialdemokratene og Frihetspartiet samarbeidet, så hvordan kan SPÖ da være så voldsomt imot dette partiet?, spør Veiden retorisk.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon